Isté je, že toto nie je prvý prípad, kedy bola zistená kontaminácia indického korenia. V roku 2014 testovala odborníčka na biochémiu Ipsita Mazumdarová v Kalkate obľúbené značky, ktoré vyrábali chilli, rascu, karí a garam masalu. V potravinárskych farbivách používaných na dodanie žiarivo oranžových alebo červených odtieňov korenia našla olovo.
Tento rok v apríli úrady pre kontrolu potravín a liečiv v Gudžaráte zabavili viac ako šesťdesiat tisíc kilogramov korenia, ktoré bolo doplnené lacnejšími prísadami. Išlo o chilli, kurkumu, koriander a masalu.
Indické ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že krajina má jedny z najprísnejších noriem pre maximálne limity rezíduí (MRL) na svete, pričom MRL pesticídov sa líšia podľa potravinárskych komodít a sú stanovené na základe prísneho vyhodnotenia rizík.
Zdá sa ale, že normy a ich dodržiavanie sú dve rozdielne veci. V roku 2022 upozornil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv na nedostatočné hygienické zázemie, skladovanie a požiadavky na čistotu v jednej z popredných indických tovární na výrobu korenia.
„Opakované prípady nadmerného výskytu rezíduí môžu mať dlhodobý účinok. V minulosti na niekoľko rokov poškodilo vývoz manga do USA zistenie, že plody obsahujú rezíduá pesticídov,“ dodal Reddí. Expertná skupina Global Trade Research Initiative (GTRI) so sídlom v Dillí sa domnieva, že nedávne obavy o kvalitu by mohli ohroziť polovicu indického vývozu korenia kvôli regulačným opatreniam v mnohých krajinách.