Používate pri pečení alebo varení alobal? Pri dlhodobejšom používaní a pri balení niektorých potravín hrozí, že sa do tela dostane viac hliníka, ako by malo.
Pečenie či varenie za použitia alobalu nie je nezvyčajným trikom v kuchyni, často si ušetríme čas, ktorý by sme vynaložili na prácne drhnutie nádob alebo plechu.
Kedy presakuje hliník do jedla?
Nedávno sa však na TikToku objavili pochybnosti, či pečenie za pomoci hliníkovej fólie nepredstavuje zdravotné riziká a či nemôže viesť k otrave hliníkom. Je pre nás pečenie s alobalom zlé?
Z väčšej časti nie je pečenie za použitia hliníkovej fólie niečím výnimočným, o čo by sme sa mali starať, píše Huffpost. „Hliníková fólia je vo všeobecnosti bezpečná na pečenie pri bežných teplotách v rúre,“ povedal Darin Detwiler, predseda Programu bezpečnosti potravín Národnej asociácie pre zdravie životného prostredia.
To znamená, že ako pri mnohých aspektoch výživy, aj tu je potrebné zvážiť trochu nuansy. Napríklad jeden z výskumov ukazuje, že pečenie kyslých alebo slaných jedál pri vysokých teplotách môže viesť k väčšiemu presiaknutiu hliníka do jedla, ktoré pripravujete.
„Vysoké teploty, najmä pri kyslých potravinách, ako sú paradajky, citrusy alebo ocot, môžu spôsobiť vylúhovanie hliníka do potravín,“ povedal Detwiler. „Aj keď je to zvyčajne v malých množstvách, nadmerný príjem hliníka v priebehu času súvisí s potenciálnymi zdravotnými problémami vrátane neurodegeneratívnych ochorení.“
Minimalizujte prenos hliníka do jedla
Aká je najvyššia teplota hliníkovej fólie, ktorú možno použiť pri pečení? „Americký úrad pre potraviny a liečivá poznamenáva, že hliníkovú fóliu možno bezpečne používať pri teplotách až 205 stupňov Celzia,“ povedala Tamika Sims, vrchná riaditeľka komunikácie potravinárskych technológií v Medzinárodnej rade pre informácie o potravinách.
Poznamenala tiež, že FDA reguluje všetky druhy materiálov na balenie potravín z hľadiska bezpečnosti vrátane hliníka, skla a papiera.
Jessica Gavin, certifikovaná potravinárska vedkyňa, vysvetlila, že aj keď existuje zvýšené riziko presiaknutia hliníka pri príprave kyslých potravín pri vysokej teplote, vo väčšine situácií je toto riziko stále nízke.
„Aby ste minimalizovali akýkoľvek prenos, vyhýbajte sa pečeniu alebo skladovaniu kyslých alebo slaných potravín v alobale na dlhú dobu, pretože to môže spôsobiť kovovú chuť,“ povedala Gavin.
Či je riskantné piecť s pomocou hliníkovej fólie, je dôležité pochopiť, že každý deň konzumujeme trochu hliníka. Avšak väčšina hliníka rýchlo opúšťa naše telo výkalmi a močom.
„Riziko pri pečení s hliníkovou fóliou je nízke, len asi 4 % nášho príjmu hliníka pochádza z predmetov, ako sú riad, grilovacie podnosy alebo alobal,“ povedala Gavin.
Alternatívy pri pečení
Ďalší hliník, ktorý prijímame, môže pochádzať z potravín, produktov, ako sú kozmetika, lieky a antiperspiranty, dýchanie suspendovaných častíc vo vzduchu alebo z pitnej vody. Zdraví jedinci môžu ľahko vylúčiť malé množstvá hliníka, ale ľudia s ochorením obličiek to majú ťažšie, čo môže viesť k zdravotným problémom.
Vzhľadom na to, že hliník je kov, obavy z vylúhovania hliníkovej fólie do potravín sú za určitých podmienok opodstatnené. „Zatiaľ čo príležitostné užívanie predstavuje minimálne riziko, pravidelné požívanie vyšších množstiev môže byť spojené so zdravotnými problémami, najmä u jedincov s problémami obličiek, ktorí môžu mať problémy s vylučovaním prebytočného hliníka,“ povedal Detwiler.
„Avšak pri dlhodobom používaní alobalu pri veľmi vysokých teplotách nad 205 stupňov Celzia sa môže potenciálne zvýšiť migrácia [hliníka do potravín] a to neodporúča FDA ani výrobcovia fólií,“ dodala Tamika Sims.
Ak máte obavy z presiaknutia hliníka do jedla pri pečení, znížite riziko tým, že nebudete alobal používať pri príprave kyslých alebo slaných jedál. „Ak potrebujete piecť pri teplote nad 200 stupňov, vynechajte alobal a použite pekáč alebo plech, ktorý je označený ako schopný byť vystavený tomuto teplu aj na dlhšiu dobu,“ povedala Sims.
Ďalšou možnosťou sú sklenené nádoby na pečenie, pretože sklo je vo všeobecnosti nereaktívne a neuniknú z neho chemikálie ani iné látky do jedla, ktoré chystáte.