Granátové jablko je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia tzv. zlý cholesterol (LDL) pred oxidáciou. Práve tento proces môže viesť k tvorbe plakov, ktoré zužujú a tvrdnú cievy, čo zvyšuje riziko infarktov a mŕtvic. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Profesor biochémie Michael Aviram z Technion-Israel Institute of Technology upozorňuje: „Antioxidanty z granátového jablka môžu efektívne bojovať proti oxidovanému cholesterolu, ktorý prispieva k upchávaniu ciev.“
Zistenia zo štúdie
Podľa štúde zverejnenej v Clinical Nutrition došlo u pacientov, ktorí denne pili šťavu z granátového jablka, k zaujímavým zmenám:
- zhrubnutie karotídnych tepien sa znižilo až o 30 %,
- systolický krvný tlak klesol po roku o 12 %.
Vedci pripisujú tieto účinky práve polyfenolom, silným antioxidantom, ktoré zlepšujú funkciu výstelky ciev a podporujú krvý obeh. „Konzumácia šťavy z granátového jablka znižuje hrúbku výstelky karotídnych ciev a zlepšuje tlak. Tieto účinky sú spojené s antioxidačným účinkom polyfenolov,“ uviedli autori.
Odborníci majú rôzne názory
Hoci niektoré štúdie potvrdzujú pozitívny vplyv šťavy na zdravie srdca, iné sú opatrnejšie. Prehľad 17 rôznych štúdií z roku 2019, publikovaný v Complementary Therapies in Medicine, nezistil výrazný vplyv na hladinu cholesterolu. Vedci upozorňujú na rozdielne metodiky a často nekonzistentné dávkovanie v jednotlivých výskumoch.
Čo robí granátové jablko takým výnimočným?
Granátové jablká sú bohaté na flavonoidy, taníny či antokyány. Tieto látky bojujú s voľnými radikálmi a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Okrem srdca tak môžu prospievať aj imunite či znižovať zápal v tele.
Ich priaznivý vplyv môže zasiahnuť aj oblasť prevencie niektorých druhov rakoviny, keďže pomáhajú opravovať poškodenú DNA.