fbpx

Prečo nevylievať vodu z cestovín? 5 spôsobov ako ju skvelo využiť

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Aj keď to na prvý pohľad môže vyzerať, že táto kalná slaná tekutina si nezaslúži nič iné ako vyliať do odpadu, opak je pravdou. Voda z cestovín môže totiž vylepšiť celý rad jedál. A dokonca s ňou aj umyjete riad.

Keď pripravujete cestoviny, časť škrobu, ktorý obsahujú, sa uvoľní do vody, v ktorej sa cestoviny varia, píše portál magazin.recepty.cz. Práve škrob dodáva vode nielen jej typický zákal, ale aj skvelé vlastnosti, ktoré môžete využiť pri varení ďalších jedál, ako sú napríklad omáčky (hlavne tie na cestoviny). Funguje totiž ako dochucovadlo a zahusťovadlo.

Aby voda z cestovín dobre fungovala, je samozrejme nutné ju dobre pripraviť. Na varenie cestovín použite toľko vody, aby boli všetky ponorené. Nie viac, inak by potom voda neobsahovala toľko škrobu. Na 450 g suchých cestovín stačí približne 3–4 litre vody. Záleží ale aj na veľkosti a tvare hrnca, v ktorom ich varíte. Dôležitá je aj soľ. Talianski kuchári hovoria, že voda na cestoviny by mala byť slaná ako more. Začnite tým, že pridáte jednu polievkovú lyžicu a prípadne ešte trochu prisypte, pretože každá soľ soľou trochu inak.

Ako už bolo spomenuté, škrob vo vode z cestovín pôsobí ako zahusťovadlo a spojivo a v spojení s tukom, ako je maslo alebo olej, vytvorí dokonale hladkú omáčku. A soľ obsiahnutá vo vode ju zase dokonale dochutí. Skúste to, až budete variť napríklad špagety carbonara. Vodu z cestovín môžete dokonca pridať aj do domáceho pesta. Dodá mu lepšiu chuť a tiež spojí všetky prísady.

Voda z cestovín je výbornou prísadou aj do cesta na pizzu, na chlieb alebo do ktoréhokoľvek iného slaného cesta, ktoré ako jednu z ingrediencií využíva vodu. Slaná voda z cestovín dodá cestu chuť a vďaka škrobu sa krásne spojí a bude mať lepšiu konzistenciu.

Pokiaľ budete variť šošovicu, cícer, fazuľu alebo napríklad hrach, je dôležité ich pred varením namočiť, aby napučali a vyplavili sa z nich látky, ktoré spôsobujú nadúvanie a horšiu stráviteľnosť a využiteľnosť niektorých cenných látok. A práve na toto namočenie je ideálna cestovinová voda. Vodu z cestovín pred varením zlejte a strukoviny uvarte v čistej vode.

Keď použijete vodu z cestovín na varenie zeleniny v pare, ušetríte tým vodu aj energiu. Voda z cestovín môže navyše poslúžiť aj ako základ polievky, ktorá bude vďaka škrobu hustejšia.

Verte alebo nie, ale škrob vo vode z cestovín veľmi dobre a zároveň ekologicky rozpúšťa nečistoty, čo je vec, ktorú dobre vedia talianske gazdinky. Preto teplú vodu z cestovín využívajú na umývanie tanierov, hrncov alebo napríklad panvíc. Stačí špinavý riad nechať v teplej vode z cestovín odmočiť, potom umyť hubkou a opláchnuť v čistej vode.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie