Každý rok sa tisíce ľudí zrania pri krájaní avokáda, najčastejšie v období medzi aprílom a júlom. Chirurgovia sa so zraneniami rúk pri krájaní avokáda stretávajú tak často, že ich už nazvali „avokádová ruka.“ K týmto zraneniam dochádza vtedy, keď nôž skĺzne počas krájania, pričom ľudia často držia avokádo v jednej ruke a druhou sa snažia kôstku odstrániť ostrým nožom. Toto vedie k nešťastným rezom do dlaní a prstov, často s poškodením nervov a šliach. V extrémnych prípadoch sa ľudia porezú tak vážne, že si úplne odrežú prsty. Píše o tom primar.sme.sk.
Eric Wagner, chirurg z Emoryho univerzity, tvrdí: „Ošetroval som ľudí, ktorí si pri krájaní avokáda odrezali prst.“ Wagner a jeho tím dokonca vypracovali štúdiu, ktorá analyzovala zranenia súvisiace s avokádom v USA. Medzi rokmi 1998 až 2017 bolo na pohotovosti ošetrených viac ako 50-tisíc ľudí kvôli zraneniam spôsobeným pri krájaní tohto populárneho ovocia. Počet úrazov sa v priebehu rokov prudko zvýšil – v rokoch 1998 až 2002 bolo nahlásených len niečo vyše 3 000 prípadov, ale v rokoch 2013 až 2017 to už bolo viac ako 27 000. Tento nárast úzko súvisí so zvýšením popularity avokáda, ktorého spotreba v USA prudko stúpla.
Podľa Matta E. Rossheima, profesora na University of North Texas Health Science Center, je šokujúce, že až dve percentá všetkých zranení nožom súvisia s krájaním avokáda.
Zaujímavé je, že väčšina týchto zranení sa deje najmä u žien vo veku od 23 do 39 rokov. Často sa zrania na ľavej ruke, keď držia avokádo pri krájaní. Poranenia sú bežné hlavne počas víkendov a teplejších mesiacov, keď ľudia častejšie grilujú a organizujú rodinné stretnutia, kde nechýba ani alkohol, čo vedie k menšej opatrnosti. “Veľa ľudí, ktorých som ošetroval, bolo v čase zranenia na rodinnej akcii a bol pri tom aj alkohol,“ dodáva Wagner.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)