Cukrovka predstavuje hrozbu pre milióny ľudí. Správnou liečbou je však možné zmierniť jej negatívne dopady. Ľudia, ktorí majú podozrenie na toto ochorenie, by mali venovať pozornosť týmto príznakom.
Diabetes mellitus, skrátene cukrovka, trápi milióny ľudí po celom svete. Na Slovensku pribúda každý rok desaťtisíce nových prípadov. Odhaduje sa však, že až štvrtina ľudí s diabetom o svojom ochorení vôbec nevie.
Na Slovensku ročne zomrie približne 600 ľudí na cukrovku alebo jej komplikácie. Neliečená cukrovka môže viesť k množstvu komplikácií, ako je poškodenie zraku, nervov, ciev či srdca, uvádza portál Polsat News. Ľudia by preto mali byť obozretní a sledovať, či sa u nich neobjavujú niektoré z príznakov ochorenia.
Únava po prebudení
Pacienti trpiaci cukrovkou sa často sťažujú na nedostatok energie hneď po prebudení, a to aj napriek tomu, že spali dobre a dostatočne dlho. Práve tieto príznaky sa podľa Americkej diabetologickej asociácie vyskytujú až u 61 % pacientov s novo diagnostikovaným diabetom 2. typu.
Túto únavu môžu spôsobovať metabolické poruchy a nesprávne spracovanie glukózy v tele. Občas sa zle vyspí každý, no ak sa tento problém opakuje, je vhodné konzultovať ho s lekárom.
Dehydratácia a hlad po prebudení
Ľudia s cukrovkou môžu ráno pociťovať výraznejšiu potrebu napiť sa ako obvykle. Spôsobuje to vysoká hladina cukru v krvi. Obličky vtedy pracujú intenzívnejšie, aby odstránili prebytočnú glukózu, čo vedie k častejšiemu močeniu a následnej dehydratácii. Nedostatok energie zároveň spôsobuje aj zvýšený pocit hladu.
Ďalšie príznaky
Vysoká hladina glukózy v krvi môže negatívne ovplyvniť aj nervový systém. Môže sa prejaviť nepríjemným brnením, necitlivosťou alebo pálením končatín. Pre cukrovku je taktiež typický ovocný zápach z úst, ktorý spôsobujú tzv. ketolátky prítomné v tele.
Prevencia cukrovky
Cukrovke sa dá predísť zdravým životným štýlom. Dôležitá je pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava každý deň. Do jedálnička je vhodné zaradiť zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky. Naopak, jednoduchým cukrom a vysoko spracovaným potravinám by sa ľudia mali vyhýbať.