Mnohým nám iste napadne vynechať z jedálnička zmrzlinu či chladené nápoje. Za tzv. letnou angínou je však niečo celkom iné.
Chorobu v sychravom počasí očakáva tak trochu každý z nás, no omnoho nepríjemnejšie je bojovať s teplotou a boľavým hrdlom počas horúcich letných dní, píše portál tvnoviny.sk. Takzvaná letná angína sa šíri už pár týždňov.
„Letná angína nie je tá typická angína – až v 95% ju spôsobujú práve vírusy, nie baktérie. Za posledné dva týždne evidujem zvýšený výskyt,“ hovorí všeobecný lekár Michal Nemec. Mnohí sa letnej angíne snažia vyhnúť tak, že nejedia zmrzlinu. Tá sama o sebe ale za nič nemôže. Na vine je teplotný šok.
„To znamená – ak sme najprv jedli horúcu polievku a potom si dali studenú zmrzlinu – telo nedáva túto teplotnú zmenu, vzniká teplotný šok – až obarenie v organizme a týmto vzniká zápal sliznice,“ vysvetľuje lekárka Nikola Viszlaiová.
Neznamená to ale, že po takomto teplotnom šoku ihneď ochorieme – baktériou alebo vírusom by sme sa museli ešte nakaziť.
Zmrzlinu zo svojho maškrtného jedálnička teda určite vyškrtávať nemusíte. Podľa lekárov úplne stačí, ak počkáte kým sa začne topiť. Omnoho častejšie nám teplotný šok spôsobuje klimatizácia. Problém nastáva, keď chlad a teplo striedame niekoľkokrát do dňa.