Pozor, čo kupujete! Slovenský trh môžu čoskoro zaplaviť UKRAJINSKÉ falošné vajcia, ich výrobné náklady sú LEN 6 centov

Ako sa orientovať v označovaní vajec? Zdroj: Sconto, FB/Ladislav Birčák

Vajcia triedy A sú určené pre maloobchodný predaj a môžu mať pridané označenie „čerstvé vajcia“, „extra“ alebo „extra čerstvé vajcia“, ktoré je platné do deviateho dňa po znáške.

Zdroj: Sloboda zvierat

Trieda B označuje druhú akosť alebo konzervované vajcia, zatiaľ čo trieda C sú vajcia, ktoré sú vyradené a určené pre potravinársky priemysel.

Skupina hmotnosti vajec je označená písmenami, ktoré zodpovedajú nasledujúcim hmotnostným triedam:

  • S – malé (pod 53 g)
  • M – stredné (54 g až 62 g)
  • L – veľké (63 g až 72 g)
  • XL – veľmi veľké (viac ako 73 g)

Ak je na obale uvedené „vajcia rôznej veľkosti“, ide o netriedené vajcia a uvádza sa celková minimálna hmotnosť v gramoch.

Dátum minimálnej trvanlivosti je taktiež uvedený na obale. Vajcia sa triedia, označujú a balia do 10 dní po znáške a mali by sa skonzumovať do 21, maximálne 28 dní po znesení.

Označenie „extra čerstvé“ platí len do 9 dní od znášky. Obal informuje aj o odporúčaných podmienkach skladovania, pričom sa odporúča uchovávať vajcia v chlade pri teplote od 5 °C do 18 °C, keďže to významne ovplyvňuje ich trvanlivosť.

Ďalšími dôležitými údajmi sú informácie o metóde chovu nosníc, ktorá môže byť klietková, podstielková, voľný výbeh alebo ekologická.

Kód výrobcu, ktorý často nájdete vo vnútri obalu, má svoje významy. Napríklad kód na vajíčku (napr. 1-SK-XY12) obsahuje:

  • Prvé číslice označujú metódu chovu nosníc:
    • 0 – ekologický chov (BIO)
    • 1 – voľný chov vo výbehu
    • 2 – chov v kurníku na podstielke
    • 3 – klietkový chov
  • Ďalší údaj je kód krajiny producenta, kde boli vajcia znesené (napr. SK – Slovensko, CZ – Česká republika, LT – Litva, DE – Nemecko, AT – Rakúsko).
  • Posledné znaky predstavujú registračné číslo chovu, z ktorého vajíčka pochádzajú. Ide o individuálne číslo každého podniku. Zoznam registrovaných slovenských prevádzok s pridelaným schvaľovacím číslom nájdete na stránkach Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR). Je dôležité poznamenať, že triediarne vajec nemusia automaticky ponúkať vajcia so slovenským pôvodom. Zoznam slovenských prvovýrobcov, ktorí predávajú vajcia priamo konečným spotrebiteľom, je taktiež dostupný na webe ŠVPS SR.
1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie