Zemiaky sú jednou z najčastejšie vyhadzovaných potravín, no existuje jednoduchý trik na ich skladovanie, vďaka ktorému vydržia čerstvé celé týždne alebo dokonca počas celej zimy – a funguje to aj pri inej koreňovej zelenine.
Vzhľadom na prudko rastúce životné náklady čoraz viac ľudí hľadá spôsoby, ako ušetriť peniaze, najmä pokiaľ ide o plytvanie potravinami. Podľa štatistiky, ktorú zverejnil portál Mirror, sa v Spojenom kráľovstve ročne vyhodí do koša približne 9,5 milióna ton potravín, pričom na čele rebríčka odpadu sú zemiaky, ktorých sa ročne vyhodí neuveriteľných 359 000 ton. Často je to spôsobené zlým skladovaním, keď ľudia zistia, že ich zemiaky naklíčili alebo zmäkli a splesneli práve vtedy, keď sa chystajú variť.
Vlatka Lake, odborníčka na skladovanie z vesmírnej stanice, má šikovný trik. Podľa Vlatky, ak chcete predísť predčasnej skaze zemiakov, uložte ich na chladné, tmavé miesto, kde vlhkosť a svetlo neurýchlia ich rozklad. Tento trik neplatí len pre zemiaky, ale aj pre inú koreňovú zeleninu, ako je mrkva a repa.
„Ak ich takto uskladníte, budú dobré celé týždne, prípadne celú zimu,“ uviedla. Rovnaké pravidlo platí aj pre dlhšie uchovanie čerstvosti cibule, cesnaku a šalotky, ktorým sa najlepšie darí v chladných, suchých a vzdušných priestoroch. Dodáva: „Pri správnom skladovaní by celá hlava cesnaku mohla vydržať až pol roka, avšak keď strúčiky rozoberiete, ich trvanlivosť sa drasticky zníži a zvyčajne trvá dva až tri týždne.“
Odborníci na potraviny zo spoločnosti GoGo Fruit Basket poskytli niekoľko ďalších tipov, ako zabezpečiť, aby vaša zelenina, ako napríklad brokolica a špargľa, zostala dlhšie čerstvá, a to bez dodatočných nákladov. „Stonky zeleniny, ako je brokolica, zeler a špargľa, uchovávajte vo vode, aby zostali čo najdlhšie čerstvé a chrumkavé. Týmto spôsobom a udržiavaním čerstvej vody môže vaša zelenina vydržať až päť dní.“ Odporúčajú tiež držať určité druhy ovocia a zeleniny oddelene, najmä tie, ktoré vylučujú vysoké množstvo etylénového plynu, ktorý môže urýchliť dozrievanie a kazenie iných produktov.
„Oddelenie potravín, ktoré produkujú viac etylénového plynu, od tých, ktoré ho neprodukujú, je skvelý spôsob, ako znížiť kazenie potravín. Etylén podporuje dozrievanie potravín a môže viesť k ich skaze. Medzi potraviny, ktoré počas dozrievania produkujú etylén, patria banány, paradajky, broskyne a hrušky.“ Okrem toho odporúčajú skladovať citrusové plody a čerstvý zázvor v chladničke, ale varujú pred umiestnením chúlostivých položiek, ako sú bylinky, na hornú policu kvôli možným teplotným výkyvom.