Poznáme názvy najobľúbenejších slovenských jedál. TOTO je zoznam najlepších 10

Ilustračná fotografia. Zdroj: FOTO TASR/Daniel Stehlík
Reklama

Tieto dve krajiny vytvorili svoju jedinečnú verziu, ktorá sa mierne líši od originálu. Zvyčajne pozostáva z hovädzieho, bravčového alebo divinového mäsa, ktoré sa opečie a dusí spolu s cibuľou niekoľko hodín, kým vývar nezhustne. Existuje mnoho variantov tohto rustikálneho pokrmu, vrátane tých s rôznymi druhmi mäsa, hustejším a redším vývarom, zemiakmi, rascou, majoránkou a dokonca aj klobásami a hubami.

7. Halušky – sú neuveriteľne mäkká odroda zemiakových knedlí, ktorá sa zvyčajne spája so Slovenskom a Českom. Cesto sa pripravuje zo strúhaných surových zemiakov a múky. Varia sa zvyčajne tak, že sa cesto rozotrie na drevenú dosku a malé kúsky cesta sa vykrajujú a hádžu priamo do vriacej vody.

Pri inom, modernejšom spôsobe sa používa špeciálne haluškové sitko, cez ktoré sa cesto jemne pretláča a vhadzuje do vody, pričom vznikajú drobné knedličky. Výsledkom oboch techník sú knedle nepravidelného tvaru, ktoré majú jemnú štruktúru a bledú farbu.

8. Kapustnica – táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, ktorá vychádza z množstva pridaných údených bravčových výrobkov, klobás a sušených húb. Kapustnica je príbuzná mnohým podobným polievkam, ktoré sa vyskytujú v celej východnej a strednej Európe, ale na Slovensku sa niekedy podáva s bryndzovými haluškami, zemiakovými knedľami zmiešanými s krémovým ovčím syrom.

9. Parené buchty – Germknödel je slávny rakúsky kvasnicový knedlík v pare. Skladá sa z mäkkého cesta, ktoré sa plní slivkovým lekvárom s rumovým korením. Pred podávaním sa knedľa bohato poleje roztopeným maslom alebo vanilkovou omáčkou a posype sa značným množstvom maku.Tento jedinečný dezert, ktorého pôvod sa predpokladá vo východnej alebo južnej časti Rakúska, sa dnes spája so známymi rakúskymi lyžiarskymi strediskami, kde sa stal nenahraditeľnou zimnou špecialitou. Aj keď sa germknödel dnes konzumuje ako dezert, v čase, keď sa prvýkrát objavil v rakúskej kuchyni, to tak nebolo.

10. Slovenská Parenica – je mäkký parený syr, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka plemien valaška, cigaja, východofrízska a vylepšená valaška. Syr sa môže vyrábať aj zo zmesi surového ovčieho a kravského mlieka, pričom obsah ovčieho mlieka musí byť najmenej 50 %.

Parenica sa zvinie do dvoch valčekov, ktoré sa spoja do tvaru písmena S alebo do špirály, uvarí sa v pare a ľahko sa vyúdi. Zvitky sa zviažu syrovou šnúrkou alebo reťazou. Má dymovú vôňu s charakteristickou vôňou ovčieho mlieka a jemnú, miernu a mierne slanú chuť.

Tieto jedlá predstavujú rôzne bohaté a chutné pokrmy, ktoré odrážajú slovenské kulinárske tradície.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti