Určite už viete, že niektoré potraviny s nižšou nutričnou hodnotou by sa mali konzumovať s mierou. Vedeli ste však, že to isté platí aj pre ingrediencie, ktoré sú pre vás prospešné? Staré príslovie, že príliš veľa dobrého môže byť zlé, má naozaj svoje opodstatnenie.
Existujú určité potraviny, ktoré sú súčasťou zdravého jedálnička a ktoré, hoci sú v určitých množstvách pre nás skvelé, nám môžu vlastne ublížiť, ak ich skonzumujeme príliš veľa. Niektoré negatívne vedľajšie účinky sú len nepríjemné alebo nekomfortné. Iné môžu byť dokonca smrteľné. Informuje delish.com.
Tu je päť zdravých potravín, na ktorých sa môžete predávkovať, ak to preženiete — vrátane jednej, ktorú je možno ľahšie zjesť viac, než by ste si mysleli.
Mrkva
Mrkva je cenená pre svoj vysoký obsah beta-karoténu, ktorý je kľúčový pre udržanie dobrého zraku a posilnenie imunitného systému. Ale viac nemusí vždy znamenať lepšie.
Podľa Jennifer Altman, PsyD, RD, „konzumácia príliš veľkého množstva mrkvy môže viesť ku karoténemii, pri ktorej je v krvi príliš veľa beta-karoténu,“ hovorí.
„To môže spôsobiť, že vaša pokožka získa oranžový odtieň.“ Našťastie nebezpečenstvá karoténemie sa obmedzujú iba na kozmetické účinky. Altman uvádza, že hoci „oranžová pokožka môže vyzerať šokujúco,“ táto podmienka nie je „škodlivá pre vaše zdravie.“
TikTokerka Isabelle Lux tvrdila, že si získala opálenie tým, že denne zjedla tri mrkvy. Povedala, že predtým jedla desať mrkiev každý deň, ale jej lekár jej odporučil, aby znížila príjem, keď sa začala cítiť zle.
Tak koľko je už príliš veľa? Podľa Altmanovej by sme „museli konzumovať 20-50 miligramov“ beta-karoténu každý deň, čo predstavuje približne 10 mrkiev. Takže pokiaľ nežijete iba z detských mrkiev, pravdepodobne budete v poriadku.
Banány
Banány sú bohaté na draslík a často sa chvália svojimi prínosmi pre zdravie srdca.
Avšak podľa Kim Yawitz, majiteľky Two Six Fitness v St. Louis, Mo, ich nadmerná konzumácia môže byť škodlivá.
„(Draslík)…môže sa stať nebezpečným alebo dokonca smrteľným, ak je ho v krvi príliš veľa,“ uvádza Yawitz. To je obzvlášť znepokojujúce pre „ľudí s poškodením obličiek“, ktorých obličky nedokážu „filtrovať nadbytočný draslík z krvi“.
Ostatní z nás môžu čeliť väčšiemu riziku zlých žalúdočných problémov.
„Banány obsahujú sorbitol,“ hovorí Yawitz, „cukrový alkohol, ktorý môže v nadmerných množstvách spôsobiť plynatosť, nadúvanie a hnačku.“ A potom sú tu aj ďalšie vlákna a ich… vedľajšie účinky… na zváženie. V konečnom dôsledku, jeden banán denne je stále skvelý nápad. Tri v jeden deň však nemusia byť odporúčané.
Voda
Voda je pre naše telo nevyhnutný nutrient a väčšina z nás sa snaží zvýšiť svoju hydratáciu každý deň.
Ale ukazuje sa, že aj hydratácia má svoje zdravé limity.
Podľa Rosemary Trout, riaditeľky programu kulinárskeho umenia a potravinových vied na Drexel University, príliš veľa vody môže spôsobiť hyponatrémiu, čo je elektrolytová nerovnováha, ktorá nastáva, keď sú hladiny sodíka v tele príliš nízke.
„Sodík je nevyhnutný na vyváženie tekutín v a von z buniek,“ hovorí Trout. Nedostatok sodíka vedie k „nebezpečnej zdravotnej situácii“.
Koľko je už príliš veľa?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)