Siahaš pri strese po zmrzline, chipsoch či pizze? Kaloricky výdatné a mastné jedlá nás možno dočasne uspokoja, ale z dlhodobého hľadiska je to práve naopak. Často sa totiž dostavia výčitky a podráždenosť.
Naopak konzumácia zdravých potravín zlepšuje náladu a navyše poskytuje kvalitné palivo pre mozog aj celé telo, píše portál novinky.cz. Aké potraviny zaradiť do svojho jedálnička, aby sa na nás ich konzumácia pozitívne prejavila ako po fyzickej, tak po psychickej stránke?
Z mnohých výskumov vzišlo najavo, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa najčastejšie objavujú v rybách, hrajú dôležitú úlohu vo vývoji mozgu. Nové štúdie navyše potvrdili aj ich pozitívny vplyv na naše duševné zdravie. To potvrdzuje aj metaanalýza skladajúca sa z celkom 26 jednotlivých výskumov, podľa ktorých konzumácia veľkého množstva mastných rýb pomáha chrániť pred depresiami.
„Konzumácia veľkého množstva DHA omega-3 mastných kyselín pomáha proti depresiám, agresivite a zlému naladeniu,“ hovorí pre CNN registrovaná dietologička Elizabeth Somerová a dodáva, že zdravé tuky pomáhajú vytvárať zdravé membrány, ktoré ľahko transportujú živiny do mozgových buniek, znižujú zápal a zvyšujú hladinu serotonínu, ktorý je jedným z kľúčových neurotransmiterov ovplyvňujúcich našu náladu.
Zelenina na čele so špenátom, brokolicou a ružičkovým kelom je zdrojom vitamínu B, ktorý je nevyhnutný na produkciu serotonínu v tele. To potvrdzuje aj štúdia, podľa ktorej mali ľudia zápasiaci s depresiami v tele oveľa menej vitamínu B ako tí, ktorí sa so žiadnymi psychickými problémami nestretli. Okrem toho je nedostatok vitamínu B spájaný s únavou a zlou pamäťou.
O probiotikách a ich pozitívnom vplyve na ľudský organizmus ste už pravdepodobne počuli. Okrem kladného účinku na zažívací trakt sa ale v súčasnosti hojne hovorí aj o tom, že probiotiká hrajú úlohu v tom, ako sa cítime, pretože obmedzujú negatívne myšlienky a zamedzujú tak vzniku depresií.
Navyše sa jedná o jednoduchú a chutnú desiatu. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako do svojho jedálnička zaradiť probiotiká, je konzumácia nízkotučných jogurtov či kefírov.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)