Populárne nízkokalorické sladidlo nie je také zdravé, ako sa zdá. Štúdia odhalila zvýšené riziko zrážanlivosti krvi

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik, slnecnica.sk

„Práve ľudia, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou požijú náhradu cukru, sú tiež často najviac ohrození srdcovým infarktom alebo mozgovou príhodou. Takže namiesto toho, aby sme siahali po zdravej alternatíve, paradoxne, konzumácia jedla alebo nápoja sladeného erytritolom môže zvýšiť toto riziko pre človeka,“ dodáva.

Hazen povedal, že tieto zistenia podčiarkujú dôležitosť ďalších dlhodobých klinických štúdií na prehodnotenie bezpečnosti erytritolu a iných náhrad cukru. Zdôraznil, že ľudia, ktorí majú zvýšené riziko trombózy, ako sú ľudia so srdcovými chorobami, cukrovkou alebo metabolickým syndrómom, chcú radšej obmedziť frekvenciu a množstvo sladkostí sladených cukrom, ktoré konzumujú, a uprednostniť nápoje a potraviny sladené cukrovými alkoholmi.

„Plánujeme preskúmať, aký široký je protrombotický účinok v alternatívnych náhradách cukru vrátane alternatívnych cukrových alkoholov a bežných umelých sladidiel,“ dodal.

Vzťah medzi erytritolom a krvnými zrazeninami

Po preskúmaní tejto štúdie Yu-Ming Niom, certifikovaným kardiológom a lipidológom v srdcovocievnom inštitúte zdravotného strediska vo Fountain Valley, došiel k záverom, že hoci ide o malú štúdiu, určite to naznačuje nejaký základ pre vzťah medzi erytritolom a krvnými zrazeninami, čo ho znepokojuje.

„Myslím si, že sa to vracia ku všetkým ostatným náhradám cukru, ktoré boli vynájdené v priebehu rokov a ktoré mali svoje vlastné problémy, obavy s rakovinou, obavy zo zhoršenia kontroly hladiny cukru v krvi kvôli extrémnej sladkosti týchto [umelých] sladidiel, “ pokračoval Ni. „Takže si kladiete otázku, či je lepšie používať cukor. V skutočnosti treba len obmedziť množstvo.“

Dodáva, že „vie, že pre našu rodinu je trochu cukru za určitých okolností pochopiteľné“. „Radšej by som použil cukor alebo med, či javorový sirup, než by som použil [umelé] sladidlo. A sám viem, že určite hľadám erytritol vo svojej komore a zbavujem sa ho.“

„Zdravá“ náhrada cukru?

Dietologička Monique Richard tvrdí, že táto štúdia prispieva k rastúcemu znepokojeniu, ktoré má voči umelým, čiže nevýživovým sladidlám, cukrovým alkoholom a náhradám.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie