Od vynálezu úplne prvej náhrady cukru sacharínu v roku 1879 vedci neustále hľadajú spôsoby, ako vytvoriť sladkú chuť cukru bez kalórií, ktoré obsahuje.
V poslednej dobe sa tzv. cukrové alkoholy stali bežnou náhradou cukru. Majú tendenciu byť o niečo menej sladké alebo rovnako sladké ako prírodný cukor, čo im umožňuje bezproblémovo nahradiť cukor v niektorých potravinách.
Jedným bežne používaným cukrovým alkoholom je erytritol – cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene nachádza v niektorých druhoch ovocia a zeleniny a je komerčne vyrábaný fermentáciou jednoduchého cukru nazývaného dextróza, ktorý sa nachádza v kukurici.
Zvýšené hladiny v krvi
Predchádzajúci výskum spájal erytritol so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych problémov, ako napríklad štúdia publikovaná v marci 2023, ktorá zistila súvislosť medzi užívaním erytritolu a zvýšeným rizikom závažných kardiovaskulárnych príhod vrátane srdcového infarktu a mozgovej príhody, píše portál medicalnewstoday.com.
„Naše skoršie štúdie s erytritolom ukázali vo veľkých klinických pozorovacích štúdiách, že zvýšené hladiny erytritolu v krvi súviseli s rizikom infarktu myokardu, mozgovej príhody a smrti,“ povedal Stanley L. Hazen, predseda Kardiovaskulárnych a metabolických vied Lernerovho výskumného inštitútu, ktorý bol jedným z autorov štúdie z marca 2023.
Tvrdí, že štúdie na zvieratách a krvi ukázali, že protrombotický účinok s erytritolom by mohol vysvetliť základný mechanizmus. Teraz Hazen a jeho kolegovia pokračujú vo výskume erytritolu novou štúdiou nedávno publikovanou v časopise Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, v ktorej uvádza, že užívanie erytritolu môže u človeka zvýšiť aj riziko krvných zrazenín, ktoré sa môžu vytvoriť vo vnútri krvných ciev a obmedziť pohyb krvi a kyslíka v tele.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)