Na začiatku ich ponúkali po krčmách, dnes ich materská firma vyrobí viac ako 70-tisíc balíčkov za deň. V Cyrilových lupienkoch nenájdete žiadne prídavné zmesi, len skutočné zemiaky, ktoré navyše prechádzajú veľmi podobnými procesmi ako pri domácej výrobe lupienkov.
Ako jedni z mála vyrábajú lupienky iba podľa objednávok a v priebehu rokov sa dostali aj na pulty veľkých potravinových reťazcov. Okrem solenej klasiky stavili na korenistú chuť horčice a medzi ich experimentmi nechýbali ani lupienky so sladkým lekvárom či chrenom. Základom kúpy kvalitných chipsov je okrem samotného zloženia aj priesvitný obal, vďaka ktorému nekúpime mačku vo vreci. Dnes sa však pri svetových značkách stretávame len s neprehľadnými obalmi, ktoré sú navyše aj poloprázdne. O marketingovú stratégiu však nejde.
Chipsy, resp. po našom lupienky, sú nestarnúcou pochutinou. Ako si spomínate na slovenské lupienky kedysi a dnes? Čo sa predovšetkým zmenilo?
Zemiakové lupienky boli vždy súčasťou malého občerstvenia či už k pivku, vínu alebo Kofole. Čo sa asi najviac zmenilo za posledné roky je rozmanitosť ich príchutí a počet značiek, medzi ktorými si spotrebiteľ môže vybrať. Istými zmenami prechádzajú i obaly. Naše lupienky sú dostupné stále v klasickom priesvitnom obale. Doplnili sme pred pár rokmi aj premium obal, ktorý je pevnejší a lupienky majú vďaka nemu dlhšiu záruku, avšak spotrebiteľ preferuje, keď vidí, čo je vnútri.
Prakticky každá krajina má vlastné chipsy, ktorým domáci holdujú. Prečo by sme mali uprednostniť radšej našu klasiku pred svetovými značkami? Čím sa Cyrilove lupienky líšia?
Naše Cyrilove lupienky sú výnimočné svojím zložením a receptúrou výroby. Používame na ich výrobu skutočné celé zemiaky a nie zemiakové zmesi. Zákazník si tak môže byť istý, že konzumuje skutočné zemiaky a nie iba zmes zemiakov s prímesami. Kladieme dôraz na kvalitu a zachovanie tradície pri výrobe.
Chrumkavé, zlatisté a tak akurát slané. Kde vo svete nájdeme najväčších „machrov“ v tejto oblasti? Kam by sa v tomto rebríčku umiestnilo Slovensko?
Výroba lupienkov/chipsov je v Európe sústredená predovšetkým do krajín s vysokou produkciou zemiakov a silným potravinárskym priemyslom. Slovensko má v rámci výroby zemiakových lupienkov v Európe skôr menšie postavenie. V minulosti tu pôsobila spoločnosť Intersnack, ale Česká republika, v ktorej sídli naša materská spoločnosť, sa v rámci rebríčka umiestnila na 10. mieste s produkciou 574-tisíc ton zemiakov (2023).
Medzi najväčších producentov v Európe patria:
- Nemecko – najväčší producent lupienkov v Európe, má silný potravinársky priemysel, vrátane veľkých výrobcov lupienkov ako sú Lorenz Snack-World a Intersnack (značky Chio, Funny-frisch)
- Holandsko – patrí medzi najväčších pestovateľov zemiakov v Európe a je domovom firiem ako Lay’s (PespiCo) a Peka Kroef, ktorý vyrábajú nielen chipsy ale aj ďalšie zemiakové produkty
- Spojené kráľovstvo – historicky bolo a stále je jedným z najväčších výrobcov chipsov v Európe, populárne značky ako Walkers (Lay’s) pochádzajú práve odtiaľto
- Francúzsko – má veľké oblasti s pestovaním zemiakov (Hauts-de-France) a silný trh s chipsami, vrátane značiek ako Vico a Bret’s
- Belgicko – predovšetkým známe pre hranolky, ale má i silný sektor zemiakových snackov
- Poľsko – rýchle rastúci hráč na trhu s chipsami, s domácimi značkami ako je Lays Polska a Star Foods
Vám sa podarilo vybudovať úspešné poctivé Cyrilove lupienky. Čo vás podnietilo k tomuto nápadu?
Cyrilove lupienky sú súčasťou našej slovenskej firmy Krajči plus SK od roku 2015, ktorá ale patrí pod českú materskú spoločnosť Krajči plus. Tá vznikla ešte v roku 1995. Začínali sme od podlahy formou ambulantného predaja. Navštevovali sme krčmu po krčme, podnik po podniku a ponúkali náš produkt. Tak sa nám podarilo vybudovať stabilnú sieť odberateľov, ktorý hneď spoznali, že naše produkty sú kvalitné a chutné. Netrvalo dlho a začali si nás všímať i veľkosklady a časom nás oslovili na spoluprácu.
Ako Slováci vnímajú vašu značku? Sú ochotní si za kvalitu priplatiť?
Napriek tomu, že sú naše lupienky naozaj poctivé, nenachádzajú sa cenovo na strope v porovnaní s konkurenciou. Zákazník sa tak nemusí rozhodovať medzi kvalitou a cenou, ale je mu stále dostupný v rovnakej, niekedy aj nižšej cenovej hladine.
Čo naši fanúšikovia oceňujú asi najviac je priesvitný obal lupienkov. Sú radi, že vedia, na čom si idú pochutnať a že balíček je naplnený pekne doplna. Väčšina ostatných výrobcov, ktorá predáva “poloprázdne” balíčky má chipsy balené v tzv. dusíkových nepriesvitných obaloch, ktoré zabezpečujú dlhšiu čerstvosť výrobku a jeho ochranu pred poškodením. Takže, často ide skôr o praktickú vec, prečo balíček nemôže byť naplnený doplna. V rámci našej ponuky tiež nájdete aj rad PREMIUM produktov, ktoré sú z praktických dôvodov balené v nepriehľadných dusíkových obaloch. Dostupné sú napr. v hypermarketoch Tesco.
Na akých pilieroch podľa vás stoja kvalitné chipsy? Ako by mali chutiť a vyzerať?
Kvalitná surovina, tradičná výroba, správny pomer ochutenia a upraženia. Vyprážané zemiakové lupienky zodpovedajúcej kvality majú typickú vôňu a zlatistú farbu. Nie sú príliš mastné a od chipsov sa líšia už na prvý pohľad. Na chuť sú krehké a chrumkavé. Najchutnejšie sú, keď sú čerstvé. Preto naše výrobky nevyrábame na sklad, ale priamo podľa aktuálnych objednávok. Vďaka tomuto postupu môžeme zaručiť, že od nás odchádza tovar vždy čerstvý.
Pri výbere kvalitných chipsov by sme si mali všímať zloženie, či sú chipsy vyrábané zo zmesí s rôznymi prídavnými látkami, alebo ide o celé zemiaky – teda lupienky. Rovnako by som pozerala na zloženie príchute. Často sa stretávame s tým, že niektoré slané výrobky môžu obsahovať sušené mlieko, čo môže spôsobiť diskomfort ľuďom s intoleranciami či alergiami. Aktuálne ani my vo výrobe nepracujeme s príchuťami, ktoré by obsahovali mlieko.
Niektoré odrody zemiakov sú vhodné na pečenie, iné na zemiakové šaláty. Aké zemiaky sa hodia na prípravu chipsov?
Na výrobu lupienkov nie je možné použiť akúkoľvek odrodu zemiakov, ale iba niekoľko špeciálne vyšľachtených odrôd. Vo svojej podstate sa jedná o zemiaky so správnym obsahom sušiny a škrobu, zároveň s nízkym obsahom cukru.
Ostaňme ešte pri tých surovinách. Slováci najčastejšie kupujú slnečnicový, repkový a olivový olej. Ako sa rozhodnúť pri výbere? Prikloniť sa skôr k zdravšej alternatíve alebo ku kvalite vyprážania?
Pravdou je, že na smaženie sú vhodnejšie rafinované oleje, ktoré sa pomalšie prepaľujú a tým pádom uvoľňujú menej potenciálne škodlivých látok v porovnaní s nerafinovanými olejmi. My používame repkový olej, ktorý dodáva našim produktom špecifickú chuť a podľa prieskumov z poslednej doby sa ukazuje ako vhodnejší (zdravší) olej, hlavne v porovnaní so slnečnicovým olejom.
Ako u vás vyzerá proces výroby jedného klasického balíčka chipsov? Čo ešte aj dnes robíte ručne na rozdiel od iných značiek?
Proces výroby u nás začína privezením zemiakov na linku, kde sa následne čistia a triedia. Očistené a vytriedené zemiaky ďalej putujú linkou na krájanie, smaženie, dochutenie a následné balenie. Aktuálne už je celý proces výroby automatizovaný, čo nám zabezpečuje držanie kvality na stálej úrovni. Ručne momentálne prebieha iba ukladanie samotných balíčkov do kartónov.
Napriek tom, že je proces výroby automatizovaný, ľudský faktor stále hrá významnú úlohu. Na rozdiel od iných veľkých značiek, ktoré používajú technológie priebežných panvíc, naša technológia funguje na princípe, ako keď si zemiakové lupienky pražíte doma. Nakrájané a prepláchnuté plátky zemiakov plávajú na hladine oleja a aj napriek automatizácii je potrebné, aby pracovník osobne dohliadal na každú várku.
Pri výbere a testovaní nových príchutí si manažment nášho výrobného tímu vždy vyberie určitý počet nových, zaujímavých príchutí, ktoré sa im zdajú zaujímavé alebo si ich vyžiadali samotní zákazníci. Favoritov potom všetci ochutnávame a v anonymnom hlasovaní udeľujeme body. Do výroby následne postúpi príchuť, ktorá chutila najvyššiemu počtu osôb.
Často platí, že lokálna výroba rovná sa tradičné chute a verzie. Ako je to u vás? Držíte sa slanej klasiky alebo aj experimentujete so surovinami?
Už na prvý pohľad vidno z našej ponuky, že experimentom sa nebránime. Aktuálne máme v ponuke 4 príchute – klasickú soľ, papriku a menej tradičnú horčicu a cesnak. S horčicovou príchuťou sme prišli na trh ako prví a hneď sa stala veľmi obľúbenou. Postupne dokonca niektoré značky túto príchuť odkukali. V minulosti sme mali v ponuke aj lupienky s príchuťou octu, chrenu a príchuťou lekváru. Teraz tiež pripravujeme pre našich zákazníkov novinku.
Ktoré verzie sa vám najviac míňajú? Sú Slováci otvorení aj novým chutiam?
Najobľúbenejšie sú tradičné solené a práve spomínané horčicové. Experimentálne príchute lekváru a octu si však nenašli dostatočne veľkú fanúšikovskú základňu.
Chrenové ani horčicové nie sú síce klasické, ale oveľa viac zaujmú tie lekvárové. Ako ich pripravujete? A ako chutia?
Všetky lupienky sú pripravované rovnakou technológiou. K rozdielu prichádza vo finálnom kroku dochucovania lupienkov, kedy sú hotové upražené lupienky zmiešané s konkrétnou koreninovou zmesou. Chrenové lupienky mali trošku ostrejší ráz a špecifickú chuť, fanúšikov si našli najmä v lokálnych pohostinstvách. Ani zďaleka však nezožali taký úspech ako horčicové, ktoré patria medzi veľmi obľúbené. Majú jemný korenisto-sladký nádych. Lekvárové dominovali práve svojou nasladlou chuťou, ktorá si nezískala dostatočný počet fanúšikov, preto sme ich zo sortimentu vyradili.