Každý región má svoje špeciálne jedlá na Veľkú noc, ale mnohé z nich sú spoločné pre celé územie. Známa moderátorka sa podelila so svojím rodinným receptom na populárnu pochúťku.
S blížiacou sa Veľkou nocou sa na slovenských stoloch opäť ocitnú tradičné pochúťky, ktorými si pripomenieme sviatky a pohostíme návštevy.
Veľkonočné pokrmy
Každý región má svoje špeciálne jedlá, ale mnohé z nich sú spoločné pre celé územie. Medzi najtypickejšie veľkonočné jedlá patrí údené mäso, vajcia, ktoré sa zvyknú podávať aj plnené. Napríklad u ľudí s gréckokatolíckym vyznaním či pravoslávni veriaci majú na stole slávnostný sladký chlieb zvaný paska.
Zo sladkostí nesmú chýbať koláče a zákusky ako mazanec či baránok z piškótového alebo maslového cesta. Zo slaných variácií sa následne podáva aj veľkonočná baba, ktorá sa pečie v pekáči ako nákyp.
Ide o zmes hlavne z pečiva, vajec, údeného mäsa, cibule a byliniek (hlavne medvedí cesnak). Samozrejme, každá domácnosť si môže pripraviť svoj zaužívaný recept.
Tradičný rodinný recept
S vlastnou verziou veľkonočnej baby sa pochválila známa moderátorka Kvetka Horváthová, ktorá na túto pochúťku nedá počas sviatkov dopustiť.
Pri jej rodinnom recepte sa rozhodne budete zalizovať, píše Nový Čas. „Je to taká klasika z nášho kraja, odkiaľ pochádzam, od Topoľčian. Moja babička tento slaný koláč, tzv. Veľkonočnú babu volala Veľkonočný baránok – neviem prečo. (smiech) Väčšina ľudí si pod týmto pojmom predstavuje sladký koláč, pečený vo forme barančeka. Ja ho zvyknem robiť aj v takej ľahšej podobe bez klobásky, namiesto nej sa dá použiť napríklad údený syr. Ale klasika je klasika,“ vysvetľuje Kvetka Horváthová.
Veľkonočná baba Kvetky Horváthovej
Potrebujeme:
- 10 ks bielych rožkov
- 10 ks vajec
- 400 – 500 g tepelne upraveného údeného mäsa
- 1 ks klobásky
- 350 ml mlieka
- 30 – 40 g petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo na vymastenie pekáča
- strúhanka na vysypanie pekáča
Postup:
- Rožky nakrájajte na kolieska a konce dajte nabok. Kolieska polejte mliekom, pridajte žĺtky, soľ, korenie a premiešajte.
- Tepelne upravené údené bravčové mäso nakrájajte na menšie kocky, klobásku na tenké krúžky a spolu s nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou primiešajte k rožkom.
- Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý postupne pridáte k zmesi rožkov a mäsa.
- Pekáč o veľkosti 20 cm x 32 cm vymastite tukom a posypte strúhankou. Rožkovo-mäsovú zmes rovnomerne rozotrite na pekáč a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov (vrchný a spodný ohrev) na približne 35 minút.
- Koláčik si môžete chutnať teplý aj vychladnutý a dozdobiť ho môžete bylinkami, a podávať so zeleninovým šalátom.