fbpx

Plánuješ sa v lete opaľovať? Nezabúdaj na tieto potraviny, pomáhajú chrániť pred slnkom

Reklama
Ilustračná fotografia. Zdroj: Istock.

Ochrana pred prudkým slnečným žiarením a pravidelné natieranie je v lete nevyhnutné. Odborníci však odhalili, že iba používanie ochranných krémov nie je dostačujúce. Ak chceš mať dravú pokožku, mal by si konzumovať tieto potraviny.

Čo to opaľovanie vlastne je?

Opaľovanie je dobrovoľné vystavovanie sa UV radiácii. Keď sa opaľujeme, UV lúče prenášajú energiu zo slnka priamo do našej kože. Takéto množstvo energie ničí membrány, proteíny a DNA v jadre kožných buniek. Najnebezpečnejšie je pre nás UVB a UVA žiarenie, píše CVTISR.sk.

UVB žiarenie zasahuje najmä povrchové vrstvy kože, kde narúša správne delenie buniek. Pri takomto delení dochádza k nesprávnemu kopírovaniu DNA, čo prispieva k zvýšenému riziku mutácií. UVA žiarenie je zasa žiarenie, ktoré preniká do spodných vrstiev kože, kde narúša nielen DNA kožných buniek, ale aj kožné štruktúry ako také.

Je preto dôležité dbať na to, aby sme našu kožu nevystavovali zbytočným komplikáciám a možným rizikám. Toto je päť potravín, ktoré  môžu pomôcť ochrane pokožky pred slnkom.

1. Čučoriedky

Čučoriedky majú veľa antioxidantov. Tie bojujú proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodiť pokožku v dôsledku slnečného žiarenia a stresu. Ešte väčší účinok majú, ak si ich nazbieraš v lese. Majú v sebe tiež veľa vitamínu C, ktorý pomáha predchádzať vráskam z celodenného pobytu na pláži, píše Healthine.Toto chutné a zdravé ovocie, by teda malo byť pravidelnou súčasťou tvoje jedálničkam, či už sa pravidelne vystavuješ slnku alebo nie.

2. Melón

Bez tohto šťavnatého ovocia si väčšina z nás leto nedokáže predstaviť. Vedci uvádzajú, že v paradajkách sa nachádza antioxidant s názvom lykopén, ktorý je zodpovedná za ich červenú farbu. Melón má tohto antioxidantu v sebe oveľa viac ako paradajky. Podľa štúdie absorbuje do seba UVA a UVB žiarenie. Po niekoľkých týždňoch každodennej konzumácie šťavnatého melóna môže lykopén pôsobiť ako prirodzený ochranný prostriedok proti slnku.

3. Orechy a semená

Vlašské orechy, konopné či chia semená a ľan obsahujú esenciálne omega-3 mastné kyseliny. Skvelým zdrojom týchto tukov sú tiež ryby a vajcia. Naše telo si nedokáže omega-3 kyseliny vytvoriť, a tak je nevyhnutné získavať ich zo stravy.

Pomáhajú okrem iného udržiavať celistvosť pokožky a pôsobia tiež protizápalovo. Pomáhajú telu prirodzene sa vyrovnať s následkami príliš dlhého pobytu na slnku.

4. Mrkva

Dôležitou potravinou pre dosiahnutie zdravého opálenia je aj mrkva. V letnom období je však pre nás mrkva výborným zdrojom betakaroténu, ktorý pomáha pokožke zhnednúť a udržať si tak krásne a prirodzené opálenie. Preto by sme na mrkvové šťavy z tejto zeleniny nemali v žiadnom prípade zabúdať, píše portál Biocare.sk.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie