fbpx

Pivo môže v dôsledku klimatickej zmeny stratiť horkosť

Na snímke návštevníci si pripíjajú s pivom počas Pivného festivalu v Prešove 6. augusta 2022. FOTO TASR - Veronika Mihaliková

Klimatická zmena ohrozuje pestovanie aromatického chmeľu v Európe, ktorý dodáva pivu jeho horkosť. Upozornila na to najnovšia štúdia, ktorá bola tento týždeň uverejnená vo vedeckom časopise Nature Communications. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Európske odrody chmeľu sú cenené pre svoje chuťové vlastnosti a používané pivovarníkmi po celom svete. Ale rastúce teploty a čoraz menej dažďa znižujú výnosy a koncentráciu zlúčenín, ktoré dodávajú pivu jeho osviežujúcu chuť. Ukázala to analýza údajov z piatich lokalít v Českej republike, Nemecku a na Slovensku, ktoré sú spolu s Poľskom hlavnými pestovateľmi chmeľu v Európe, uviedol spoluautor štúdie Miroslav Trnka.

Výnosy klesli na štyroch miestach o 9,5 až 19,4 % a boli stabilné na piatej lokalite, keď sa porovnali údaje z rokov 1995 – 2018 s rokmi 1971 – 1994. Zároveň sa znížila koncentrácia alfa kyselín alebo izohumulónov, ktoré sú zodpovedné za horkú chuť piva. Výskumníci na základe týchto údajov predpovedali pokles úrody o 4 až 18 %, zatiaľ čo koncentrácia alfa kyselín by sa mohla znížiť o 20 až 31 %, keď budú teploty stúpať a zrážky ubúdať.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie