Pivá z veľkých pivovarov chutia všetky rovnako a poctivé remeselné pivo je dnes už luxus, tvrdí skúsený pivovarník

Reklama
Zdroj: ŽiWell
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Prečo sa každá várka piva musí prepočítavať,
  • Ktoré cukríky zapadli do horkastej chuti piva,
  • Ako vyzerá spolupráca dvoch pivovarov pri varení jedného piva,
  • Čo nám závidia českí sládkovia,
  • Ako sa hodnotí pivo na profesionálnych súťažiach.

Ako sa teda u vás rodia pivné novinky?

Radi experimentujeme, baví nás to. Máme pravidlo, že každý mesiac pripravíme aspoň jedno experimentálne pivo, ktoré navaríme iba raz. To sa nám ale vždy nedarí, lebo väčšinou sú tie pivá tak dobré a zaujímavé, že si to ten trh pýta. Nebojíme sa navariť plnú veľkú várku, čo je v našom pivovare 1 150 litrov horúcej mladiny, z ktorej je asi 800 až 950 litrov hotového piva.

Baví nás hrať sa so surovinami a radi používame práve také suroviny, ktoré ešte nikto v pive nepoužil. Dobrým príkladom je Marshmallow IPA, pre ktoré sme kúpili 80 kg originálnych anglických cukríkov marshmallow a prišli sme na to, ako ich dostať do chuti piva.

Bol to náročný recept, ale mali sme taký dobrý ohlas, že sme za tri dni rozpredali celú várku najmä v bratislavských podnikoch a k našim pípam sa ani nedostalo.

Ak by sa ale akákoľvek várka piva, experimentálna či stála, nepodarila, nepustíme ju do predaja. Radšej sa prenesieme cez ekonomickú stratu než by sme si mali urobiť hanbu. Dobré meno máte len jedno.

Zdroj: ŽiWell

Vo vašom repertoári sa objavili aj pivá, pri ktorých ste spojili svoje sily s ďalšími slovenskými pivovarmi – ŽiWell xx Pivovar Eliáš Pšenica alebo ŽiWell x Hellstork. Ako prebieha spolupráca dvoch pivovarov pri varení jedného piva?

Vždy je pre nás sviatok, keď môžeme navariť spoločný produkt s niekým iným. Niekedy sú to pivovary, ktoré sú v rámci nejakej pomyselnej hierarchie väčšie a lepšie ako my, ale nemáme problém variť ani s menšími pivovarmi a dokonca ani s kočovníkmi, a teda pivovarníkmi, ktorí nemajú svoj vlastný pivovar a ani s „domavaričmi“, ktorí vyhrali nejakú súťaž a majú recept, ktorý sa nám páči.

Veríme, že každá interakcia môže priniesť niečo nové a okrem toho je celá spolupráca prudko neformálna a zábavná. Samozrejme, keď máme dvoch dominantných sládkov, niekedy je ťažké presadiť si, čo považujeme za dôležité. Väčšinou ale platí, že varíme tak, aby to v danom recepte fungovalo čo najlepšie. Varenie piva nie je o naháňaní ega, ale  o dohode a o pochopení, že väčšinou sú iba jedna, dve či tri správne cesty.

Na konci dňa je jedno, po ktorej sa vydáme. Ide hlavne o to, aby na konci vzniklo špičkové pivo.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie