fbpx

Pitie TOHTO nápoja môže znížiť riziko demencie až o polovicu, tvrdí štúdia

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Julia Sakelli, MART PRODUCTION

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí demenciou viac ako 55 miliónov ľudí na celom svete. Očakáva sa, že každý rok pribudne aspoň 10 miliónov nových prípadov. Hoci hlavnými rizikovými faktormi pre kognitívny úpadok sú starnutie, genetika a chronické ochorenia ako vysoký krvný tlak, existujú spôsoby, ako predísť demencii a zlepšiť kognitívne funkcie. Píše o tom fitwirr.com.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je možné predísť alebo oddialiť až 40 % prípadov demencie. Štúdie ukazujú, že niektoré nápoje, ako napríklad čaj, môžu zlepšiť kognitívne funkcie.

Jedna zaujímavá štúdia publikovaná v časopise Journal of Nutrition, Health and Aging skúmala vzťah medzi návykmi a neurokognitívnymi poruchami. Do tejto štúdie bolo zahrnutých 957 čínskych seniorov nad 55 rokov. Výskumníci zistili, že tí, ktorí pravidelne pili čaj, mali o 50 % nižšie riziko kognitívneho úpadku.

Okrem toho zistili, že účastníci štúdie, ktorí mali gén APOE e4 – známy rizikový faktor pre vznik Alzheimerovej choroby – mali výrazne nižšie riziko kognitívneho zhoršenia, ak pili čaj denne.

Niektoré druhy čaju, ako zelený čaj, čierny čaj a oolong čaj, majú neuroprotektívne účinky, ktoré pomáhajú chrániť mozog. Zelený čaj napríklad obsahuje katechíny a L-theanín, ktoré znižujú zápaly v tele a podporujú relaxáciu bez ospalosti. Čierny čaj je zase bohatý na flavonoidy a antioxidanty, ktoré môžu znižovať riziko demencie a pomáhať pri znižovaní hladiny „zlého“ LDL cholesterolu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie