Rôzne druhy kávových zŕn a ich vplyv na žalúdok
Káva bez kofeínu prirodzene obsahuje menej kofeínu, a keďže kofeín zvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, je možné, že šálka bezkofeínovej kávy povedie k nižšiemu množstvu tejto kyseliny.
Rao uvádza, že výber tmavých zŕn pred svetlými môže pomôcť vášmu žalúdku, pretože tmavé zrná obsahujú menej kyseliny. „Proces praženia tmavých zŕn je dlhší, takže strácajú veľa kyseliny,“ vysvetľuje.
Zaujímavé je, že studená káva má tiež nižšiu kyslosť, aspoň podľa výskumníkov z Thomas Jefferson University, ktorí publikovali svoje výsledky prostredníctvom American Chemical Society.
„Studené kávy pri všetkých troch teplotách praženia boli mierne menej kyslé ako ich horúce náprotivky,“ uvádza štúdia. „S rastúcou teplotou praženia sa znižovala celková titrovateľná kyslosť všetkých káv. S nárastom teploty praženia sa rozdiely v titrovateľnej kyslosti medzi studenou a horúcou kávou mierne zvyšovali, čo naznačuje, že praženie ovplyvňuje procesy extrakcie.“
Nakoniec, ak máte problémy s trávením po pití kávy na prázdny žalúdok, môže byť najlepším riešením úplne iný nápoj, napríklad čaj.
„Zelený a čierny čaj majú tiež mnoho výhod,“ hovorí Sohi. „Obsahujú menej kofeínu, ale sú aj menej kyslé, takže ak máte problémy so žalúdkom, zvážte ich namiesto kávy.“