Všetko sa potom začne rýchlo kaziť. Na uskladnenie hotových jedál je najvhodnejšia horná časť chladničky, v ktorej je 7 – 8 °C. Patria sem napríklad omáčky, guláš, polievky, pudingy, torty, zákusky alebo napríklad chlebíčky.
4. Na všetko používate rovnakú doštičku
Celkom častá chyba pri varení. Určite zabudnite na používanie rovnakej dosky na krájanie mäsa a zeleniny. Surové mäso totiž môže obsahovať baktérie, ktoré by nemali prísť do styku s potravinami, ktoré budete konzumovať za surova – ako je zelenina či ovocie. Ideálne riešenie je mať farebne odlišné plastové dosky.
Doštičku po príprave mäsa vždy dôkladne umyte a raz za čas vydezinfikujte octom alebo citrónovou šťavou. Jednu doštičku majte aj na krájanie viacerých aromatických potravín, ako je cibuľa, cesnak či ryby.
5. Často otvárate rúru na pečenie
Je jasné, že cez sklo rúry nespoznáte správne prepečenie mäsa či múčnikov. Ale opakovaným otváraním rúry počas pečenia pokrmom škodíte. Po otvorení dvierok totiž klesne teplota vo vnútri rúry o celých 25 stupňov a môže trvať aj 10 minút, kým sa znova vyhreje na pôvodnú teplotu.
Chladným vzduchom zvonku sa predlžuje proces pečenia, ktorý spôsobí, že pokrm sa môže upiecť nerovnomerne, a je tu aj väčšie riziko spálenia jedla. Riešením pre vás môže byť teplomer alebo sonda do mäsa. V prípade múčnikov myslite na to, že prvé otvorenie dvierok by nemalo byť skôr ako 25 minút od začatia pečenia.