Pápež kritizoval konzumnú dobu a plytvanie. Kuchárov, ktorí u nás varili pre Františka, zaskočilo jeho obľúbené jedlo

pápež
Pápež František. Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Martin Baumann, X/@cinderlenin
Reklama

Na príprave cateringu pre pápeža a jeho delegáciu sa podieľal teraz už riaditeľ kúpeľov Číž Michal Fajina. Pred zhruba 30 rokmi obsluhoval ako čašník vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. počas návštevy Slovenska, píšu tvnoviny.sk.

Za ten čas sa podarilo Michalovi absolvovať štúdium diplomacie a pred zavítaním pápeža Františka v roku 2021 sa na neho obrátila bratislavská arcidiecéza.

„Dali mi možnosť prichystať tentoraz celú túto návštevu od veľkého cateringu až po jeho taký osobný catering,“ zaspomínal si Michal.

Majstri kuchárskeho umenia dbali na najmenšie detaily, preto zisťovali, čo majú pápežovi pripraviť, aby ulahodili jeho chuťovým pohárikom. Z obľúbeného jedla zostali viac-menej zaskočení.

„Čo nám prezradili z jeho delegácie, bolo, že miluje fantu a pizzu margherita,“ spomína na nečakaný jedálny lístok.

Vyskúšal aj slovenské zákusky

Keďže pápež bol v čase návštevy približne mesiac po operácii hrubého čreva, museli mu pripraviť diétnejšie pokrmy.

„Museli sme úplne zmeniť jedálny lístok, čo on môže a ktorý nemôže. Musím povedať, že bol veľmi nenáročný pri svojich požiadavkách,“ dodal Fajina.

Šéfkuchárka Denisa Stefanova priznáva, že aj keď poznali jedálny lístok týždne vopred, pociťovali obrovský nápor stredu a jej myseľ si nedokázala oddýchnuť.

„Stres bol neskutočný, o príprave som vedela dva mesiace dopredu, čiže hlava mi šrotovala nonstop. Nemohla som spávať a potom tri dni samotné varenie, tri dni som nespala,“ dodala Stefanova.

Galéria: Pápež František

„S Michalom Fajinom sme vybrali domáce produkty, slovenské, tak, aby to bola slovenská tradičná kuchyňa v modernom šate,“ pokračuje.

V Dóme Svätého Martina sa na stoloch podávali ako predjedlo domáce špaldové pečivo s bryndzou a hruškovým dipom. Polievka predstavovala poctivý bažantí vývar so špaldovou cestovinou a ako hlavný pokrm podávali ragú z daniela.

Pápež František vyskúšal aj slovenské zákusky, ktoré sa podávajú na svadobných hostinách a ocenil ich chuť. Spomienky na stretnutie s pápežom majú kuchári len tie najlepšie.

„Keďže sme niekoľkokrát spolu trávili čas, keď bol tu na Slovensku, tak si zapamätal moje meno a vždy sa usmieval, keď sme prišli,“ uzavrel Fajina.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti