Takmer každý sa v lete teší aj na sezónu zmrzlinových výrobkov, čím logicky pribúda aj množstvo odpadu. Nanuky a zmrzliny sú balené do rôznych typov obalov. Pri ich triedení si treba pozrieť recyklačné symboly, ak sú na obale uvedené, a riadiť sa nimi.
„Všetko, čo sa z obalu dá oddeliť, treba oddeliť a vytriediť samostatne,“ priblížila riaditeľka komunikácie Katarína Kretter organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.
Podotkla, že obaly od nanukov či zmrzlinových dezertov, ako sú napríklad rôzne tégliky či plastové nádobky, netreba umývať a stačí ich zbaviť zvyškov. „Inak by sme zbytočne plytvali vodou, keďže pri samotnej recyklácii dochádza k čisteniu materiálov,“ doplnila Kretter.
Vo viacerých mestách a obciach sa podľa nej plasty, nápojové kartóny aj kovové obaly triedia spoločne do žltých nádob, čo zjednodušuje rozhodnutie, do ktorého kontajnera obal vyhodiť. „Sú však aj samosprávy, v ktorých sa tieto obaly triedia samostatne, preto je vždy potrebné sa riadiť pravidlami obce, kde sa nachádzame,“ ozrejmila.
História zmrzliny
Zmrzlina má dlhú a pestrú históriu, ktorá siaha až do obdobia okolo 200 rokov pred naším letopočtom, píše portál sme.sk. Prvé zmienky o zmrzline pochádzajú z Číny, kde sa ryžová zmes s mliekom a snehom podávala ako delikatesa.
V starovekom Ríme sa cisári osviežovali ľadom zmiešaným s ovocnými šťavami a medom. Počas stredoveku sa zmrzlina rozšírila do Európy, pričom priekopníkmi v jej výrobe boli Taliani. Vďaka nim sa zmrzlina dostala v 19. storočí aj na naše územie a stala sa obľúbeným letným osviežením.
Slováci majú najobľúbenejšiu čokoládovú
Podľa prieskumu agentúry Go4Insight si počas leta dopraje zmrzlinu až 94 % Slovákov a Sloveniek. Milovníkov zmrzliny, ktorí si ju doprajú niekoľkokrát do týždňa, je dokonca až 40 %. Dominujú klasické príchute: čokoládová, vanilková a citrónová. Najobľúbenejšie sú na Slovensku rôzne druhy nanukov, ale nezaostáva ani klasická „kopčeková“ zmrzlina. Podľa posledných údajov z roku 2022 zje každý jeden z nás ročne 2,6 kg zmrzliny na Slovensku.