Zelenina a ovocie by mali byť každodennou súčasťou nášho jedálnička, avšak táto zelenina vyníká spomedzi všetkých ostatných. Obsahuje totiž viac vitamínu C ako pomaranče, čo spravidla v sychravom jesennom počasí napomáha našej imunite.
Výživoví odborníci chvália špenát, ktorý obsahuje viac vitamínu C ako priemerný pomaranč, preto ho harvardskí odborníci označujú za špičkový prostriedok na posilnenie imunitného systému, uvádza britský Mirror. Vitamín C, nazývaný aj kyselina askorbová, je tak trochu zázračná živina, ktorá je známa svojou schopnosťou chrániť bunky, udržiavať pokožku a cievy, podporovať kosti a chrupavky, a dokonca aj svojou úlohou pri hojení našich škrabancov a modrín.
V historických knihách sa špenát prvýkrát objavil v Číne v 7. storočí, ale až v 11. storočí sa táto zelenina dostala do Španielska a nakoniec sa rozšírila do celej Európy a ďalej. V súčasnosti si čoraz viac ľudí dáva na tanier špenát, pretože si uvedomujú potrebu zdravej a vyváženej stravy.
Elisabeth Moore, odborníčka na výživu z Harvardu, uviedla: „Zelenina sa líši obsahom a hustotou živín, chuťou a štruktúrou.“ Vo veľkom rebríčku zeleniny vraj podľa vedcov z Harvardu preberá prvenstvo špenát pre svoju výživovú hodnotu. Nejde len o vitamín C – táto listová zelenina obsahuje aj vitamíny A, K a kyselinu listovú, ktoré sú nevyhnutnými hráčmi pre imunitný systém.
Špenát je plný antioxidantov, ako sú karotenoidy a luteín, ktoré pôsobia proti oxidačnému stresu a chránia bunky pred predčasným starnutím. Obsahuje tiež veľa vlákniny na bezproblémové trávenie a zmiernenie zápalov.
Okrem toho sa môže pochváliť aj vitamínom A pre funkciu bielych krviniek – ochrancov vášho tela – a vitamínom K pre pevné kosti a zdravé srdce. NHS (National Health Service, pozn. red.) odporúča: „Dospelí vo veku 19 až 64 rokov potrebujú 40 mg vitamínu C denne. Všetok potrebný vitamín C by ste mali získať z každodennej stravy. Vitamín C sa v tele nedá uskladniť, preto ho potrebujete prijímať v strave každý deň.“
Špičkový odborník na výživu Tim Spector je zástancom pridania tejto zelenej superpotraviny na váš tanier a tvrdí, že mrazená zelenina by mohla prekonať čerstvú, pretože zachováva dôležitý vitamín C. Vysvetľuje, že mrazenie špenátu umožňuje jeho jednoduché miešanie do jedál v priebehu času bez toho, aby stratil svoje dobré vlastnosti.
Odporúča: „Pravdepodobne ste si vždy mysleli, že čerstvé potraviny sú vždy tou najlepšou voľbou. Nebuďte snobi, pokiaľ ide o mrazené potraviny alebo konzervované potraviny, ktoré môžu byť často záchranou. Príkladom je mrazený špenát, a vlastne proces mrazenia a spôsob balenia znamená, že tie živiny v špenáte sú dokonale zachované, takže oproti kúpe čerstvého výrobku nič nestratíte.“