Chia semienka sú stále rovnako populárne. Mnohí si ich pridávajú do raňajok, ale aj iných jedál. Túto obľúbenú potravinu by sme však nemali konzumovať s hocičím.
Portál Healthshots.com informuje o tom, že tieto semienka sú bohaté na antioxidanty. Tie pomáhajú v boji proti poškodeniam spôsobeným voľnými radikálmi, zodpovednými aj za starnutie a rôzne choroby vrátane rakoviny. Sú plné bielkovín a omega-3 mastných kyselín.
Chia semienka môžu pomôcť pri zlepšení zdravia srdca, podporujú pevnosť kostí a riedia krvný cukor. Rovnako vedia pomôcť aj nášmu tráveniu. Niektorým jedlám v kombinácii s nimi sa treba vyhnúť. Zlým skombinovaním si môžeme privodiť rôzne ťažkosti.
Potraviny s kyselinou fytovou
Táto kyselina je prítomná vo fazuli, orechoch a niektorých obilninách. V tomto prípade je potrebné zdôrazniť, že chia semienka sú plné tejto kyseliny, preto v kombinácii s inou potravinou, ktorá ju obsahuje, sa môže znížiť schopnosť tela absorbovať základné minerály ako vápnik, železo a zinok.
Potraviny bohaté na vlákninu
Samotné semienka sú plné vlákniny. V kombinácii s inými potravinami bohatými na vlákninu, môžete preťažiť váš tráviaci systém, to môže spôsobiť hnačku alebo zápchu. Chia semienka preto nekombinujte s otrubami, ovsom, ale ani s jablkami a hruškami.
Mliečne výrobky
S mliečnymi výrobkami sú semienka kombinované najčastejšie. Ide však o chybu. Rôzne mliečne výrobky sú často samé osebe ťažšie na trávenie. Pridaním chia semienok to môže byť ešte horšie. Dôvodom je to, že semienka absorbujú veľké množstvo tekutiny a majú gélovitú konzistenciu. Keď sa zmiešajú s mliečnym výrobkom, spôsobiť to môže nadúvanie, plynatosť a bolesti žalúdka.
Potraviny s vysokým obsahom oxátov
Oxáty sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú napríklad v špenáte, repe či v sladkých zemiakoch. Môžu sa viazať na vápnik a iné minerály a u citlivých jedincov vytvárať obličkové kamene. Oxaláty sú prítomné i v semienkach, preto v kombinácii s potravinami, v ktorých sú vo väčšom množstve, môže ešte skôr viesť k vzniku obličkových kameňov.
Sladké jedlá
Pridávanie semienok do sladkých jedál, môže negovať ich zdravotné prínosy. Avšak to len v prípade, ak sú sladené cukrom. Ak ich využívate do pečenia, vhodnejšie je namiesto cukru zvoliť med, prípadne javorový sirup.