fbpx

Obľúbený nápoj Slovákov je čoraz drahší. Cena rapídne stúpa, TOTO je dôvod

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/ Georgina Simoni, Pixabay

Situácia na trhu s pomarančovým džúsom je stále napätá, pričom ceny jedného z najobľúbenejších nápojov na svete sa naďalej držia na zhruba dvojnásobnej úrovni v porovnaní s cenou spred roka. Na vysokej úrovni ich udržuje najmä kombinácia extrémneho počasia spôsobeného klimatickou zmenou a choroby známej ako zelenanie citrusov. Informoval o tom portál spravodajskej televízie CNBC.

Tlak na ceny zvýšilo nedávne varovanie organizácie pestovateľov citrusov Fundecitrus, že Brazília, ktorá je najväčším producentom a vývozcom pomarančového džúsu na svete, by mohla vykázať najhoršie úrody pomarančov za viac než 30 rokov. Výrobcovia preto hľadajú alternatívy a skúmajú, či sa pomarančový džús nedá v ovocných šťavách nahradiť mandarínkami, jablkami či hruškami.

„Situácia zostáva kritická, keďže riziko zhoršenia úrod v dôsledku zelenania citrusov je vysoké a krátkodobé riešenie v nedohľadne,“ povedal Kees Cools, prezident Medzinárodnej asociácie výrobcov ovocných a zeleninových štiav (IFU).

Cena zmrazeného pomarančového džúsu na burze v New Yorku ukončila v piatok (12. 7.) obchodovanie na úrovni zhruba 4,50 USD (4,13 eura) za libru (0,45 kg). To je zhruba dvojnásobok ceny spred roka. Maximum dosiahla cena džúsu koncom mája, a to na úrovni 4,95 USD/libra.

Analytici zo spoločnosti Mintec uviedli, že Brazília zvyčajne vyprodukuje za sezónu približne 300 miliónov krabíc pomarančov (jedna krabica váži približne 40,8 kg). Kombinácia extrémneho počasia, ako sú záplavy a suchá, a zelenania citrusov však úrody dramaticky znížila. Podľa ostatných odhadov organizácie Fundecitrus Brazília v sezóne 2024/2025 vyprodukuje zhruba 232,4 milióna krabíc pomarančov. Oproti predchádzajúcej sezóne to bude znamenať pokles o 24 %.

„Aby sa situácia v Brazílii dostala do normálu, musela by krajina zaznamenať niekoľko rokov s dobrými úrodami po sebe. Avšak vzhľadom na to, že až 40 % brazílskych pomarančových plantáží je zasiahnutých chorobou zelenania citrusov, pričom riziko, že ich počet bude ešte rásť je vysoké, tak pri započítaní nestabilných klimatických podmienok je šanca na budúce dobré roky veľmi nízka,“ povedal Cools z IFU. Vysoké ceny pomarančového džúsu tak budú podľa neho pretrvávať aj v nasledujúcom období. Aj keď dopyt medzičasom mierne klesol, na dosiahnutie rovnováhy na trhu je to málo, dodal Cools.

Čo za to môže?

Coosemans z IFF hovorí, že hlavnou príčinou tohto poklesu úrody a rastu cien je kombinácia viacerých faktorov. „Je to perfektná búrka; klimatické extrémy – hurikány a mrazy – mali obrovský vplyv na Floridu v sezóne 2022/2023 a naďalej majú trvalé následky. Klimatické zmeny spôsobili suchá aj v Mexiku, Brazílii a Španielsku.“

Okrem toho vysvetľuje, že Huanglongbing (HLB), tiež známy ako ekologická choroba, bol obrovskou hnacou silou znižovania plodín na Floride, v Mexiku a Brazílii. HLB sa naďalej zvyšuje alarmujúcou rýchlosťou bez skutočného riešenia v nedohľadne. Výrobcovia, ktorí sa snažia splniť svoje zmluvy na rok 2023, boli zároveň zasiahnutí ekonomickými faktormi, ako je inflácia v Južnej Amerike a súťaž o zdroje v citrusovom pásme USA.

Givaudan’s Streich si zastáva názor, že výzvy v citrusovom priestore „nie sú nové“. Choroby a poveternostné udalosti vždy predstavovali výzvy pri výrobe citrusov, načrtáva. „Naši odborníci na citrusové plody denne pracujú na inováciách a dodávkach, aby zvládli tieto výzvy, pričom úzko spolupracujú s našimi zákazníkmi na prispôsobených riešeniach na zvládnutie nestálosti cien a dodávok.“

Toto je alternatívne riešenie

Coosemans verí, že výrobcovia vo svetle súčasnej situácie prijímajú alternatívne stratégie. „Mnohí sa snažia znížiť množstvo šťavy vo svojich produktoch, čo môže, samozrejme, spôsobiť problémy s chuťou. Zaznamenávame rastúci záujem o naše technologické riešenia vôní, ktoré môžu umožniť zníženie hladiny šťavy pri zachovaní bohatej chuti.“

Medzitým IFF pomáha zákazníkom nahradiť časť mrazeného koncentrovaného pomarančového džúsu (FCOJ) v ich produktoch inými ovocnými šťavami, ktoré chutia podobne ako pomaranč, napríklad mandarínka, alebo šťavami s neutrálnejšou chuťou, ktoré môžu dodať chuť.

„Napríklad, ak ste mali v recepte 20 % pomarančového džúsu, môžeme ho znížiť na 10 % pridaním 10 % bieleho hroznového džúsu a pridaním príchutí, aby percento šťavy zostalo rovnaké a váš produkt bol rovnako chutný.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie