Príbeh Atkáryho cukrovinky mohol naveky skončiť v roku 1950, kedy komunisti cukráreň znárodnili jeho synovi Elemírovi. Vďaka kremnickému podnikateľovi však znovu povstal z popola v roku 2019, kedy sa oficiálne spustila výroba Atkáryho kremnických krumplov.
Vyzerá ako zemiak, chutí však omnoho lepšie
Najdôležitejšou časťou znovuotvorenia cukrárskej dielne nebolo pátranie po príbehoch starého rodu Atkáryovcov, ale hľadanie toho najchutnejšieho a najautentickejšieho receptu na kremnický krumpel.
Slovo „krumpel“ v stredoslovenskom dialekte znamená zemiak. Tento koláč sa na zemiak naozaj podobá, chutí však omnoho lepšie. Jeho základom sú špeciálne piškóty, ktoré sa plnia dvoma druhmi krémov, obaľujú sa v orechovo-cukrovom ceste, tvarujú sa do podoby zemiaku a nakoniec sa obalia kakaom.
View this post on Instagram
Keďže neexistuje oficiálny recept, ktorý by po sebe Alojz Atkáry zanechal, Martin zozbieral vyše 20 receptov starých Kremničanov, ktoré skúšal, ochutnával, porovnával, vybral tie s najkvalitnejšími ingredienciami a vo finále vytvoril recept, ktorý by mal byť takmer presnou kópiou originálneho krumpla.
Manufaktúra, do ktorej môžete nahliadnuť
Unikátny je nielen príbeh kremnického podnikateľa a jeho cesta za oživením historickej cukrovinky, ale aj samotná cukrárska dielňa, v ktorej kremnické krumple vyrábajú.
Vo vernej replike Atkáryho cukrárne, ktorú vyrobili podľa projektovej dokumentácie z roku 1911, vyrábajú zamestnanci v dobových kostýmoch z minulého storočia krumple priamo pred očami turistov. Za zvukov starej hudby a obklopení vôňou piškót a kakaa sa tak aj vy môžete preniesť na začiatok dvadsiateho storočia.