Kyslá kapusta
Kyslá kapusta sa pripravuje z jemne nakrájanej hlávkovej kapusty, taktiež pomocou fermentácie. Tento proces tvorí kyselinu mliečnu, ktorá je prospešná pre zdravie čriev a zvyšuje biologickú dostupnosť živín. Pri správnom skladovaní je možné kyslú kapustu uchovávať veľmi dlho, pričom si zachováva svoje výživové hodnoty, čo ju robí ideálnou potravinou do domácnosti.
Kimči
Kimči je fermentovaná zelenina, obľúbená v Kórei a stále populárnejšia aj u nás. Obsahuje vysoké množstvo baktérií mliečneho kvasenia a vlákninu. Štúdie potvrdili, že kimči pomáha znižovať koncentráciu škodlivých črevných baktérií a podporuje zdravú hladinu glukózy v krvi, cholesterolu ako aj správny krvný tlak.
Kombucha
Kombucha je sýtený fermentovaný nápoj vyrobený zo zeleného čaju, cukru, kvasníc a baktérií. Často sa fermentuje spolu s ovocím na zlepšenie chuti. Obsahuje probiotiká, vitamíny a antioxidanty, ktoré majú mnoho zdravotných prínosov. Aktívne kvasinky počas fermentácie premieňajú cukor, čo vedie k slabému obsahu alkoholu v nápoji. Kombuchu si môžete kúpiť v rôznych príchutiach, alebo si ju vyrobiť aj doma.