fbpx

Objav TAJOMSTVO zdravých čriev: Potraviny plné probiotík

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Tim-Oliver Metz, Tiard Schulz

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta sa pripravuje z jemne nakrájanej hlávkovej kapusty, taktiež pomocou fermentácie. Tento proces tvorí kyselinu mliečnu, ktorá je prospešná pre zdravie čriev a zvyšuje biologickú dostupnosť živín. Pri správnom skladovaní je možné kyslú kapustu uchovávať veľmi dlho, pričom si zachováva svoje výživové hodnoty, čo ju robí ideálnou potravinou do domácnosti.

Kimči

Kimči je fermentovaná zelenina, obľúbená v Kórei a stále populárnejšia aj u nás. Obsahuje vysoké množstvo baktérií mliečneho kvasenia a vlákninu. Štúdie potvrdili, že kimči pomáha znižovať koncentráciu škodlivých črevných baktérií a podporuje zdravú hladinu glukózy v krvi, cholesterolu ako aj správny krvný tlak.

Kombucha

Kombucha je sýtený fermentovaný nápoj vyrobený zo zeleného čaju, cukru, kvasníc a baktérií. Často sa fermentuje spolu s ovocím na zlepšenie chuti. Obsahuje probiotiká, vitamíny a antioxidanty, ktoré majú mnoho zdravotných prínosov. Aktívne kvasinky počas fermentácie premieňajú cukor, čo vedie k slabému obsahu alkoholu v nápoji. Kombuchu si môžete kúpiť v rôznych príchutiach, alebo si ju vyrobiť aj doma.

 

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie