Na základe najnovších údajov z roku 2022, ktoré zverejnila WHO a Globálne observatórium obezity (GOO), zostavil World Population Review údaje o miere obezity v jednotlivých krajinách.
Egypt
S priemernou mierou obezity 43 % takmer prekonáva USA (42,9 %). Krízu zhoršili politické a hospodárske faktory, najmä inflácia potravín presahujúca 60 %. V dôsledku toho mnohí Egypťania uprednostňujú pocit sýtosti pred výživou a vyberajú si lacné a vysokokalorické jedlá. Strava sa zmenila z ryže, zeleniny a strukovín na mäso, sacharidy a jedlá s vysokým obsahom cukru.
Katar
Odborníci poukazujú na niekoľko faktorov, ktoré stoja za vysokým percentom 43,8 v Katare: napríklad nárast počtu kancelárskych prác a široká dostupnosť lacných a nezdravých potravín. Prispieva k tomu aj zvýšená urbanizácia, závislosť od automobilov, prechod na západnú stravu a kultúrne oslavy s veľkými, vysokokalorickými jedlami. Okrem toho luxusné služby v Katare podporujú nečinnosť, na rozdiel od infraštruktúry v iných krajinách, ktorá podporuje aktívnejší životný štýl.
Kuvajt
Štúdia z roku 2014 zistila, že 36 % mužov a 48 % žien v Kuvajte je obéznych, zatiaľ čo 74 % mužov a 77 % žien má nadváhu alebo obezitu. K tomu prispieva najmä strava bohatá na tuky, sacharidy a spracované potraviny spolu s nedostatkom fyzickej aktivity.
Mikronézia
Zo štúdií vyplýva, že urbanizácia, hospodársky rast, technologický pokrok a kultúrne zmeny prispeli k poklesu fyzickej aktivity a zvýšeniu spotreby tukov, cukru a spracovaných potravín, čo sú kľúčové faktory vysokej miery obezity (45,6 %) v Mikronézii.
Kiribati
Nedostatok vody je v Kiribati závažným problémom, pričom domácnosti sú odkázané na pitie najmä nechránenej podzemnej (40 %) a dažďovej vody (28 %). Nedávno zverejnený výskum skúma, ako obmedzený prístup k bezpečnej pitnej vode súvisí s konzumáciou sladkých nápojov, ktoré sú považované za hlavný faktor prispievajúci k obezite.
Svätý Krištof a Nevis
Na Svätom Krištofovi a Nevise je nadmerná konzumácia sladkých nápojov významným problémom verejného zdravia, ktorý prispieva najmä k vysokej miere neprenosných ochorení, ktoré sú príčinou 83 % všetkých úmrtí. Správa z roku 2019 zdôraznila, že 62 % dospievajúcich vo veku 12 až 17 rokov pravidelne konzumuje nealkoholické nápoje sýtené oxidom uhličitým.
Marshallove ostrovy
Na Marshallových ostrovoch je alarmujúco vysoká aj spotreba sladkých nápojov, čo výrazne prispieva k epidémii obezity v krajine. Prieskum z roku 2018 odhalil, že 89,2 % dospelých denne skonzumuje aspoň jeden nápoj sladený cukrom, pričom viac ako polovica (54,6 %) si každý deň dopraje dve alebo viac porcií.
Bahamské ostrovy
Podľa Svetovej federácie pre obezitu bolo v roku 2019 na Bahamách 41,0 % dospelých žien a 27,4 % dospelých mužov klasifikovaných ako obézni, čo prevyšuje regionálne priemery 30,7 % u žien a 22,8 % u mužov. Medzi prispievajúce faktory patrí vysoká spotreba spracovaných potravín, nedostatok fyzickej aktivity a sociokultúrne vplyvy.
Francúzska Polynézia
Polynézania tradične striedali obdobia hojnosti počas obdobia dažďov s obdobiami nedostatku potravín, čo formovalo ich jedinečný kultúrny vzťah k jedlu. Plnoštíhla postava, ktorá sa kedysi považovala za znak spoločenského postavenia, je stále vysoko cenená. Táto kultúrna preferencia bola ďalej ovplyvnená americkým štýlom konzumácie, najmä v Papeete, kde je nezdravé jedlo široko dostupné.
Samoa
Štúdia z rokov 1978 až 2013 zistila, že prevalencia obezity na Samoe sa zvýšila z 27,7 % na 53,1 % u mužov a zo 44,4 % na 76,7 % u žien. Podľa prognóz bude do roku 2020 obéznych 59 % mužov a 81 % žien, čím sa obezita stane hlavnou príčinou zdravotného postihnutia v krajine. V súčasnosti sa za obéznych považuje približne 62 % populácie.