Obávaná rakovina: Toto je najčastejších 10 karcinogénov. Stretávaš sa s nimi každý deň

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Spracované mäso

Slanina, saláma, feferónky, klobása – akékoľvek mäso, ktoré je konzervované alebo ochutené, môže zvýšiť vaše šance na rakovinu hrubého čreva. Odborníci dospeli k tomuto názoru pri pohľade na viac ako 800 štúdií.

Jesť párok v rožku raz za čas je v poriadku, ale čo najviac obmedzte množstvo spracovaného mäsa. Pokúste sa obmedziť jedlá, ktoré boli solené, fermentované, nakladané alebo údené.

Výfuk motora

Nákladné autá, autobusy, vlaky a dokonca aj niektoré autá jazdia na naftu. Predpokladá sa, že plyn a sadze vo výfukových plynoch dieselových motorov spôsobujú rakovinu pľúc a iné druhy rakoviny.

Keď môžete, vyhnite sa voľnobehu v premávke alebo tráveniu času pri vozidlách s naftovým motorom. Ak je to súčasťou vašej práce, dodržiavajte bezpečnostné pokyny na pracovisku, aby ste chránili svoje zdravie.

Znečistenie

Okrem výfukových plynov obsahuje znečistený vonkajší vzduch prach a stopy kovov a rozpúšťadiel, ktoré môžu viesť k rakovine. Odborníci to vedia z údajov od viac ako 1,2 milióna ľudí v USA.

Znečisteniu sa nevyhnete, ale môžete prispieť k tomu, aby ste k nemu neprispievali chôdzou alebo bicyklom namiesto šoférovania. Dodržujte miestne varovania verejného zdravia a zostaňte vnútri v dňoch, keď je kvalita ovzdušia zlá.

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie