Spracované mäso
Slanina, saláma, feferónky, klobása – akékoľvek mäso, ktoré je konzervované alebo ochutené, môže zvýšiť vaše šance na rakovinu hrubého čreva. Odborníci dospeli k tomuto názoru pri pohľade na viac ako 800 štúdií.
Jesť párok v rožku raz za čas je v poriadku, ale čo najviac obmedzte množstvo spracovaného mäsa. Pokúste sa obmedziť jedlá, ktoré boli solené, fermentované, nakladané alebo údené.
Výfuk motora
Nákladné autá, autobusy, vlaky a dokonca aj niektoré autá jazdia na naftu. Predpokladá sa, že plyn a sadze vo výfukových plynoch dieselových motorov spôsobujú rakovinu pľúc a iné druhy rakoviny.
Keď môžete, vyhnite sa voľnobehu v premávke alebo tráveniu času pri vozidlách s naftovým motorom. Ak je to súčasťou vašej práce, dodržiavajte bezpečnostné pokyny na pracovisku, aby ste chránili svoje zdravie.
Znečistenie
Okrem výfukových plynov obsahuje znečistený vonkajší vzduch prach a stopy kovov a rozpúšťadiel, ktoré môžu viesť k rakovine. Odborníci to vedia z údajov od viac ako 1,2 milióna ľudí v USA.
Znečisteniu sa nevyhnete, ale môžete prispieť k tomu, aby ste k nemu neprispievali chôdzou alebo bicyklom namiesto šoférovania. Dodržujte miestne varovania verejného zdravia a zostaňte vnútri v dňoch, keď je kvalita ovzdušia zlá.