Spálené jedlá
Keď sa niektoré druhy zeleniny, napríklad zemiaky, zahrejú na vysoké teploty, môžu uvoľňovať chemikáliu nazývanú akrylamid. Štúdie ukazujú, že potkany, ktoré prijímali akrylamid vo svojej pitnej vode, dostali rakovinu. Vedci si preto myslia, že rovnako je to aj u ľudí.
Množstvo, ktoré zjete, môžete znížiť pečením, pražením, vyprážaním a opekaním, až kým nebudú mať opálenú farbu namiesto zlatej alebo tmavohnedej. Akrylamid sa nachádza aj v mnohých výrobkoch, ktoré kupujete, ako aj v tabakovom dyme.
Formaldehyd
Od preglejky až po niektoré tkaniny sa táto chemikália používa v mnohých výrobkoch pre domácnosť. Štúdie na laboratórnych potkanoch a ľuďoch, ktorí sa vo svojej práci zdržiavajú formaldehydom, ukazujú, že môže spôsobiť rakovinu.
Pred kúpou akýchkoľvek výrobkov z dreva alebo nábytku do vašej domácnosti si zistite, či neobsahujú formaldehyd. Vyvetrajte svoj dom každý deň a udržujte nízku úroveň vlhkosti pomocou klimatizácie alebo odvlhčovača.
Ultrafialové lúče
Štúdie ukazujú, že ultrafialové (UV) lúče, či už zo slnka alebo solária, sa vstrebávajú do pokožky a poškodzujú tam bunky. Väčšina prípadov rakoviny kože je spôsobená UV žiarením.
Znečistenie a zmena klímy tieto lúče posilňujú. Ak chcete zostať v bezpečí, chráňte si pokožku opaľovacím krémom, noste klobúk a slnečné okuliare a vyhýbajte sa soláriám.
Alkohol
Čím viac alkoholu pijete, tým väčšia je pravdepodobnosť, že dostanete určité druhy rakoviny. Zasiahnuť vám môže napríklad:
- hlavu a krk,
- pažerák,
- prsník,
- pečeň,
- hrubé črevo.
Jedným z dôvodov môžu byť karcinogénne chemikálie vznikajúce pri výrobe piva, vína a tvrdého alkoholu. Odborníci tvrdia, že ženy pijú najviac jeden nápoj denne a muži najviac dva.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)