fbpx

Niektoré druhy zeleniny obsahujú nikotín. Táto ho obsahuje najviac

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Milan Kapusta, Roman Hanc

V horúcich dňoch každému padne vhod si dopriať čerstvý zeleninový šalát ako horúcu polievku. Vedel/a si o tom, že niektoré z každodenných potravín obsahujú nikotín? Možno ťa prekvapí, že v niektorých druhoch zeleniny sa naozaj nachádzajú stopy nikotínu. 

Niektoré druhy zeleniny skutočne obsahujú stopy nikotínu. Ak by si to však chcel použiť ako vysvetlenie, prečo odmietaš konzumovať zeleninové jedlá, tak neobstojíš.

Nikotín je síce chemická látka, ktorá môže byť vo veľkých dávkach vysoko návyková a nebezpečná, ale jej podiel v zelenine je naozaj minimálny a určite nespôsobuje závislosť alebo zdravotné komplikácie. Švédska spoločnosť Haypp, ktorá vyrába beznikotínové výrobky, na svojej webovej stránke uviedla: „Väčšina potravín, ktoré obsahujú nikotín, pochádza z čeľade ľuľkovité (sú známe aj ako nočné plody).“

Do tejto skupiny patria baklažány, paradajky, zelená paprika alebo zemiaky. „V týchto rastlinách sa obsah nikotínu meria v mikrogramoch (µg); jeden milión µg sa rovná jednému gramu,“ vysvetlili predstavitelia spoločnosti.

Paradajky obsahujú približne 7,1 µg/gram nikotínu, pričom koncentrácia tejto látky klesá, keď dozrievajú. Zelená paprika je na druhom mieste s obsahom od 7,7 do 9,2 µg/gram a zemiaky majú zvyčajne obsah tohto alkaloidu okolo 15 µg/gram.

Jeho koncentrácia sa ale v zemiakoch môže zvýšiť na približne 52 µg/gram, ak ich roztlačíte. V prípade, že ich použiješ, keď sú ešte zelené, môžu obsahovať približne 42 µg/gram. Karfiol obsahuje zhruba 16,8 µg/gram, a to napriek tomu, že nepatrí do čeľade ľuľkovité. Na vrchole je baklažán so 100 µg/gram. Bez obáv však môžeš pokračovať vo svojej obľúbenej dávke a denne si dopriať päť porcií zeleniny.

Podľa spoločnosti sa v zelenine nachádza iba „stopové množstvo“  tohto alkaloidu a je nepravdepodobné, že by ťa nepriaznivo ovplyvnil, aj keď tieto potraviny konzumuješ pravidelne. Musel/a by si zjesť napríklad viac ako desať kilogramov baklažánu, aby si sa dostal/a na rovnaké množstvo nikotínu, aké je v jednej cigarete.

A čo sa stane s jeho stopovým množstvom, keď skonzumuješ jednu z uvedených druhov zeleniny? Našťastie, nepatrné množstvo tejto látky v takom malom množstve nepredstavuje pre tvoje telo žiadne nebezpečenstvo. Spoločnosť Haypp vysvetľuje, že keď zješ zeleninu obsahujúcu stopové množstvá tejto chemikálie, jednoducho prejde tvojimi črevami a telo ju ľahko strávi.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie