fbpx

Nie je burčiak ako burčiak: Výroba sladkého moku sa riadi prísnymi pravidlami. Ako vybrať ten najlahodnejší?

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Michal Svítok, Freepik

Burčiak obsahuje množstvo vitamínov, najmä skupiny B, ktoré zlepšujú stav pokožky, vlasov či nervovej sústavy. Je v ňom tiež veľa minerálov (zinku a železa) a kyseliny nikotínovej, ktorá zabraňuje nervovým poruchám. Vzhľadom na to, že obsahuje alkohol, by sme ho ale aj tak mali piť s mierou – udáva sa, že je to toľko, koľko máme krvi, teda asi šesť litrov.

Avšak v priebehu celej jednej sezóny! Keď ho vypijeme viac naraz, môže mať množstvo kvasných baktérií preháňavý účinok, čo mnoho ľudí ale víta.

Výber a skladovanie

Kvasný proces v burčiaku sa nedá zastaviť, takže v ňom neustále narastá oxid uhličitý. Preto mok skladujeme v nádobách, ktoré umožnia jeho únik.

Keby sme burčiak v nádobe či fľaši uzavreli, tlak bude narastať a za nejaký čas môže nápoj vybuchnúť. Ukladáme ho teda do chladu, kde sa kvasný proces spomaľuje, mimo slnka a viečko PET fľaše zľahka pootvoríme.

Každému môže vyhovovať burčiak v trochu inej fáze, vždy však treba vedieť, podľa čoho spoznáme, že je kvalitný. Podstatná je farba, tá by mala byť sýta žltozelená s jemným okrovým odtieňom. Keď je dohneda, znamená to, že je burčiak starší alebo boli použité menej kvalitné bobule.

Keď je kalnejšie, začína už ustupovať cukor, a naopak je v ňom vyšší obsah kyselín. Naopak nezakalený burčiak značí väčšiu sladkosť. Burčiak môže mať aj rôzne farby. Svetlý sa vyrobí tak, že sa len vylisuje šťava zo svetlého hrozna. Červený získava farbu tým, že sa modré bobule macerujú, aby sa uvoľnilo farbivo, a lisujú sa až pri kvasení.

„Má mať svetlo žltú až žltú farbu, sladkú chuť, pikantnú kyselinku, dobrý šmrnc a má bublať, čo je známka, že naozaj kvasí,“ hovorí vinár Jiří Radocha.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie