Nemáte čas, no nechcete skončiť pri chlebe s maslom? Aj z dvoch, maximálne troch ingrediencií dokážete vykúzliť jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj sýte, výživné a zdravé – neobsahujú totiž zbytočné konzervanty a dochucovadlá, ale najmä základné suroviny.
Výdatné raňajky, rýchle obedy, jednoduché večere, aj zdravé alternatívy olovrantov a desiat teraz zvládnete len s panvicou a miskou alebo aj bez nich. Dobrú chuť!
Brokolicové hniezda s vajcom
Zelený minimalizmus na tanieri. Rozmixovanú brokolica (prípadne aj s postrúhaným syrom) vytvarujte do krúžku na panvici, do stredu nalejte vajce so štipkou soli, prikryte. Za pár minút hotový brunch ako z reštaurácie.
Banánové lievance
Len banán a vajce – rozpučte, premiešajte, upečte. Môžete posypať trstinovým alebo škoricovým cukrom. Na povrchu jemné ako vánok, vo vnútri sladké ako nedeľa ráno.
Cuketa s cesnakom
Cuketu nakrájajte na kolieska, opečte na olivovom oleji s cesnakom. Nič viac netreba – svieže, chrumkavé, hotové za pár minút.
Toast s arašidovým maslom a banánom
Klasika, ktorá nezostarne. Chlieb, arašidové maslo, plátky banánu – absolútna energia v troch vrstvách.
Vajcovo-tuniakové fašírky
Tuniak z konzervy (vo vlastnej šťave), vajce, prípadne trochu strúhanky premiešajte, vytvarujte a opečte. Bleskové jedlo plné bielkovín.
Cícerové placky
Uvarený cícer s vajcom roztlačte, ochuťte (napr. soľou, rascou) a opečte ako lievance. Ideálne aj do pita chleba.
Zemiaky s bryndzou
Uvarené zemiaky rozpučte, premiešate s bryndzou a zohrejte (bryndzu nevarte). Tradičná slovenská chuť na počkanie.
Špenát s vajcom
Listový špenát osmažte na panvici, pridajte vajce. Zamiešať, ochuťte. Hotové za 5 minút a výživné ako máloktoré jedlo.
Kuracie kúsky s horčicou
Kura nakrájať na kúsky, premiešajte s horčicou a dajte piecť. Horčica ho krásne obalí a vytvorí jemne pikantnú krustu. Ideálne je pridať ešte dostupnú zeleninu.
Tofu v sójovke
Tofu nakrájajte na kocky, orestujte na panvici a podlejte trochou sójovej omáčky. Rýchle, vegánske a chuťovo výrazné.
Šampiňóny s vajcom
Na masle osmažte šampiňóny (či hlivu), pridajte rozšľahané vajcia a premiešajte. Jemná hubová praženica na rýchlu večera.
Pečený baklažán s fetou
Nakrájajte baklažán na kolieska, posypte feta syrom a zapečte. Jednoduché, chutné, stredomorské.
Ryža s vajcom
Uvarená ryža, rozšľahané vajce – rýchlo opečte na panvici. Môžete pridať aj trošku sójovej omáčky – vznikne minimalistická vyprážaná ryža na ázijský spôsob. Môžete pridať aj čínsku kapustu, huby či zeleninu.
ZDRAVÉ A RÝCHLE RAŇAJKY
Avokádo + vajce
Rozpoľte avokádo, do jamky nalejte vajce a upečte v rúre. Lahodná chuť sprevádza dobré tuky a bielkoviny.
Jogurt s medom a orechmi
Krémový grécky jogurt alebo skyr ochuťte lyžicou medu a pridajte za hrsť vlašských orechov. Zdravé raňajky alebo dezert za pár sekúnd.
Tvaroh s ovocím
Nízkotučný tvaroh a čerstvé bobuľové ovocie vám dodá proteíny a očarí vás farbami.
Hruška so syrom
Plátky hrušky a kocky syra (napr. gorgonzolu alebo ementál) jemne opečte na panvici. Sladko-slaná kombinácia je v gastronómii známa a má šmrnc.
Vajce v paprike
Veľkú guľatú papriku nakrájajte na hrubé krúžky, do stredu rozbite vajce, jemne posoľte a opečte. Nielen chutí, ale aj skvele vyzerá.