Nepodceňuj príznaky a skús zmenu. Ako bojovať s laktózovou intoleranciou?

Reklama
Laktóza
Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Bolesti brucha, hlavy, pocity ťažkosti, nadúvanie či pálenie záhy. Za týmito problémami stojí laktózová intolerancia. Problémy s trávením mnohým ľuďom spôsobujú mliečne výrobky vrátane dezertov a zmrzliny.

Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa v tenkom čreve rozkladá pomocou enzýmu zvaného laktóza. Pokiaľ má človek tohto enzýmu nedostatok, nestrávená laktóza sa presúva do hrubého čreva, kde reaguje s baktériami a spôsobuje vyššie spomínané zdravotné problémy.

Napriek tomu nie je nutné pri takomto obmedzení vyradiť zo svojho menu mliečne výrobky úplne. Tu je šesť praktických tipov, ako na neznášanlivosť laktózy vyzrieť.

Kombinuj múdro

Pre lepšie trávenie doplňte mliečne výrobky o zdroj sacharidov. Môže ísť napríklad o pečivo alebo ovsené vločky. Zlepšiť vstrebávanie laktózy dokážu aj rôzne orechy, ktoré tuky obsahujú. Spomalí priechod mliečneho cukru tráviacim traktom, predovšetkým tenkým črevom, a vytvorí telu lepšie podmienky na rozkladanie laktózy.

Obohať jedálniček

Znížený obsah laktózy sa prirodzene nachádza aj vo fermentovaných mliečnych výrobkoch a niektorých syroch. Fermentáciou dôjde k redukcii laktózy cca o 20 až 30%, a preto nemusia klasické jogurty, kefíry či kyslá smotana predstavovať závažnejší problém.

Podobne bez väčších rizík sú aj tvrdé syry ako ementál alebo parmezán. Skúste také produkty vkomponovať do svojho menu. Dajte si ale pozor, niektoré druhy čerstvých alebo srvátkových syrov môžu obsahovať laktózy naopak viac.

Jedz menšie porcie

Najväčšiu paseku v tele urobí príjem vyššieho podielu mliečnych výrobkov naraz. Preto si ich v jedálničku rozdeľme do menších porcií a vyvarujte sa ich konzumácie nalačno.

Všeobecne sa uvádza, že ľudia s intoleranciou na laktózu zvládnu denne zjesť potraviny s obsahom 10 g laktózy, čo zodpovedá asi 200 ml kravského mlieka. Ide ale o veľmi všeobecné odporúčanie a každý si musí sám vyskúšať, aké množstvo je schopný bez problémov stráviť.

Čítaj etikety

Možno nás prekvapí, v koľkých rôznych potravinách môžete na mliečny cukor naraziť. Okrem mliečnych výrobkov ho nájdeme aj v rôznych polotovaroch, instantných polievkach, slanom i sladkom pečive, sušienkach alebo iných sladkostiach. Oplatí sa preto starostlivo čítať zloženie výrobkov, ktoré kupujeme.

Veľký pozor si dajme na produkty so sušeným mliekom alebo srvátkou. Patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom laktózy na 100 g a mohli by privodiť naozaj vážne problémy.

Skús mlieko bez laktózy

V obchodoch je dnes rad produktov, ktoré obsahujú nízke, ba dokonca nulové množstvo laktózy.

Patria medzi ne aj mlieka úplne bez laktózy, ktoré je možné spracovať tak, aby bol výsledný obsah mliečneho cukru 0,01 g na 100 ml. V ponuke sú aj bezlaktózové nátierky, smotany, šľahačky či jogurty, v ktorých je mliečny cukor už vopred enzymatickou cestou rozložený.

Poraď sa s lekárom

Pokiaľ sú problémy s trávením laktózy opakované a po zaradení mliečnych výrobkov trpíte silnými bolesťami brucha či črevnými ťažkosťami, nebojte sa vyhľadať lekára. Ten má niekoľko možností, ako zistiť závažnosť vašej situácie.

Najčastejšie sa využíva dychový test, vyšetrenie vzorky stolice, zistenie hladiny cukru v krvi po konzumácii laktózy či endoskopické vyšetrenie. Na základe týchto informácií dokáže lekár určiť mieru vašej intolerancie a odporučí vám vhodné alternatívy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie