Znie to ako sen každého milovníka zdravého životného štýlu – jedlo, ktoré zasýti, poteší chuťové poháriky a zároveň bojuje proti zápalom, podporuje mozog aj srdce. Britský potravinový expert Paul Berryman sa po analýze tisícov zdravotných tvrdení pokúsil zostaviť ideálne trojchodové menu, ktoré podľa vedcov spĺňa všetko, čo by moderný človek mal na tanieri mať.
Hoci predstava jedla, ktoré by bolo ideálne pre všetkých, znie ako utópia, Berryman sa nevzdal. Vo výskumnom centre Leatherhead Food Research prešiel viac ako 4 000 zdravotných tvrdení a vytvoril trojchodový koncept, ktorý spája výživu s radosťou z jedla, píše portál Mirror.
Predjedlo plné zdravých tukov a antioxidantov
Menu odštartuje lososová terina so šalátom pokvapkaným olivovým olejom. Táto kombinácia je bohatá na omega-3 mastné kyseliny a polyfenoly. Teda látky, ktoré majú protizápalové účinky a posilňujú srdce i mozog.
Hlavný chod: Bielkovinová bomba s vlákninou
Hlavné jedlo tvorí zapekaný pokrm z kuracieho mäsa a šošovice, servírovaný s celozrnným pečivom. Táto vyvážená kombinácia podporuje rast a regeneráciu svalov, dodáva vlákninu pre zdravé trávenie a udržiava stabilnú hladinu energie počas dňa.
Sladká bodka s benefitmi pre mozog
Aj sladké môže byť zdravé. Ako píše Men’s Health dôkazom je jogurtový blancmange s vlašskými orechmi. Jogurt obsahuje probiotiká a vápnik, zatiaľ čo orechy dodajú telu cenné tuky a látky prospešné pre duševnú výkonnosť.
Zdravé nemusí znamenať nudné
„Jedlo by malo byť nielen zdravé, ale aj chutné a uspokojujúce,“ tvrdí Paul Berryman. Jeho trojchodové menu dokazuje, že vedecký prístup k výžive môže ísť ruka v ruke s kulinárskym zážitkom. A zdravie tak môže začínať priamo na tanieri.