Vysmážané jedlá sú bežnou súčasťou jedálnička mnohých ľudí. Vyprážané mäso, hranolky, fašírky a iné „mastné“ pochutiny, ktoré nás zasýtia. V poslednej dobe je hitom teplovzdušná fritéza, ktorá šetrí čas tým, že nemusíme stáť pri sporáku a pracne narábať s mäsom.
Možno nie ste fanúšikmi vysmážaných jedál, a ani nevlastníte žiaden typ fritéz. Bežnou súčasťou domácností sú v poslednej dobe teplovzdušné fritézy, ktoré napĺňajú naše kulinárske potreby. Aj banálne chyby, ktorých sa dopúšťame nevedomky počas varenia aj po ňom, môžu uberať na životnosti prístroja a zbytočne ho poškodzovať, píše Mirror.
Air fryer, čiže teplovzdušná fritéza, je nevyhnutnou súčasťou kuchyne vďaka jej všestrannosti a nákladovej efektívnosti, a tak ju mnohí uprednostňujú pred bežnou rúrou. Joshua Warren, špecialista na fritézy na AO.com, odhalil najčastejšie chyby, ktoré sa pri fritézach vyskytujú, a poskytol rady, ako sa im vyhnúť.
Častou chybou, ktorej sa mnohí ľudia dopúšťajú, je vkladanie príliš veľkého množstva jedla do fritézy naraz. Ak to urobíte, vaše jedlo sa nemusí uvariť správne a môže to mať za následok ešte dlhší čas varenia.
Warren upozorňuje: „Pozor, varenie v dávkach zmení hru. Umiestnite jedlo do jednej vrstvy s medzerou medzi jednotlivými kusmi, aby ste umožnili horúcemu vzduchu cirkulovať cez jedlo rovnomerne.“
Možno si tiež myslíte, že olej pomôže rýchlejšie uvariť vaše jedlo, ale použitie príliš veľkého množstva oleja je ľahkou chybou, ktorá môže spôsobiť, že jedlo bude „mokré“, nasiaknuté olejom a zbytočne ho chuť oleja pokazí. „Tiež to porušuje zmysel používania vzduchovej fritézy, ktorá sa väčšinou považuje za zdravšiu možnosť varenia. Skúste sa obmedziť na malé množstvá alebo žiadne pre čo najzdravšie varenie“, hovorí odborníčka.
Ak zabudnete jedlo pretrepať alebo otočiť v polovici varenia, často to môže viesť k nerovnomerne uvarenému, respektíve upečenému jedlu. Odborník vysvetľuje: „Je to praktický nápad nastaviť si v telefóne pripomienky, aby ste každých pár minút potriasli košíkom fritézy. Pomôže to zabezpečiť, aby boli všetky strany vášho jedla rovnomerne uvarené a váš čaj bol ušetrený.“
Chyby robíme aj pri čistení, ktoré si často odkladáme na neskôr. „Ak svoju fritézu nečistíte často, môžete poškodiť jej výkon aj životnosť,“ hovorí odborník a zároveň dodáva: „Skúste svoju fritézu vyčistiť po každom použití. Venujte zvláštnu pozornosť košíku, podnosu a vnútrajšku spotrebiča, aby ste zaistili hladký chod vždy, keď ho nasadíte.“
Ak sa obmedzíte len na niekoľko druhov potravín, môže to znamenať, že nevyužívate všetky výhody všestrannosti vašej fritézy. Skúšajte rôzne druhy jedál „od zeleniny po dezerty, skúste experimentovať s rôznymi receptami a typmi jedál, aby ste zistili, čo vo vašej fritéze funguje najlepšie,“ navrhuje Warren.