Nadýchaná vianočka podľa Josefa Maršálka: Tradičný recept s dokonalým výsledkom!

Reklama
ZDROJ: REPROFOTO / instagram / marsalekjosef82

Pred koncom hnetenia pridajte do cesta hrozienka. Ak ich chcete namočiť do rumu, dbajte na radu Josefa Maršálka a nerobte to! Rum by pridal do cesta zbytočnú tekutinu a cesto by bolo riedke. Ak chcete pridať rum, nahraďte ním časť mlieka (asi 10 %). Správne vymiesené cesto spoznáte podľa toho, že sa nelepí na hák ani ruky a pri miesení sa v ňom tvoria malé pľuzgieriky.

Keď máte cesto hotové, vytvorte z neho guľu, vložte ju do misy a zakryte ju vlhkou utierkou alebo potravinovou fóliou, aby cesto neoschlo. Nechajte ho kysnúť asi hodinu a pol, v chladnejšom prostredí pokojne aj dve hodiny. Dôležitý je čas a trpezlivosť.

Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku (nemusíte ju podsypávať múkou, cesto sa nelepí) a rozdeľte ho na šesť alebo deväť dielov – podľa toho, z koľkých prameňov chcete vianočku pliesť. Každý diel cesta splácnite na placku, zrolujte ju ako roládu a dlaňami rozvaľkajte na valček dlhý asi 30 cm. Tento postup zabezpečí, že pramene budú mať hladký povrch, nepopraskajú a bude sa s nimi ľahšie pracovať. Ak cesto pri vaľkaní kladie odpor, dajte mu minútu či dve odpočinúť, a potom pokračujte.

Pletenie vianočky

Ak chcete, aby vianočka držala tvar, je ideálne ju pliesť zo šiestich prameňov. Postupujte takto:

  1. Pramene na jednom konci spojte do špičky.
  2. Tri pramene dajte napravo a tri naľavo.
  3. Striedavo ich prekladajte cez seba podľa návodu – vždy z vonkajšej strany smerom dovnútra.
  4. Na konci pramene stlačte dokopy, konce podsuňte pod vianočku, aby sa nerozplietla.

Hotovú vianočku opatrne preložte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ju studenou vodou pomocou mašlovačky alebo ju oroste rozprašovačom. Nechajte ju znovu kysnúť v teple asi hodinu a počas kysnutia ju ešte raz alebo dvakrát potrite vodou, aby neoschla.

Pečenie

Rúru predhrejte na 180 °C s funkciou teplovzduch. Pred vložením vianočky ju potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubým cukrom alebo sekanými mandľami. Teplotu rúry stiahnite na 160 °C a pečte 30–35 minút do zlatohneda.

Počas pečenia rúru neotvárajte. Na záver môžete vianočku skontrolovať špajdľou – zapichnite ju do stredu a ak po vytiahnutí zostane suchá a čistá, vianočka je upečená.

Takto pripravená vianočka bude krásne nadýchaná, vláčna a voňavá, presne ako si ju pamätáme z detstva.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie