Pokiaľ chcete tento rok zapôsobiť na rodinných príslušníkov či návštevy a osviežiť tradičný šalát, ponúkame päť variácií receptov podľa známych šéfkuchárov.
V mnohých rodinách nesmie na štedrovečernom stole chýbať poctivý domáci zemiakový šalát. Každá domácnosť má svoj zaužívaný a osvedčený recept, ktorý sa líši hlavne v ingredienciách. Čaro sviatkov nás prinúti urobiť toľko šalátu, až sa ho nevieme dojesť a zvyšky dojedáme aj po sviatkoch.
Pokiaľ chcete tento rok zapôsobiť na rodinných príslušníkov či návštevy a osviežiť tradičný šalát, ponúkame päť variácií receptov podľa známych šéfkuchárov. Možno sa niektorým inšpirujete a obľúbite si nové spracovanie tejto pochúťky. Recepty prináša portál lidovky.cz.
Roman Paulus: Ľahký zemiakový šalát bez majonézy
- 500 g šalátových zemiakov
- 200 ml silného kuracieho vývaru
- 50 ml rastlinného oleja
- 100 g červenej cibule
- 30 g plnotučnej horčice
- soľ, ocot, korenie
Príprava: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a ešte teplé nakrájame na kolieska. Všetky suroviny pridáme k zemiakom a prelejeme teplým vývarom. Necháme marinovať a občas zamiešame.
Pred podávaním je dobré šalát ochutnať a prípadne dochutiť. Šalát nemá byť veľmi hutný, ale skôr riedky. Podávame k vyprážanému kaprovi s citrónom.
David Korecký: Klasický zemiakový šalát
- 600 g zemiakov
- 3 vajcia
- 4 sterilizované uhorky
- stredne veľká cibuľa
- soľ, korenie, nálev z uhoriek (podľa potreby)
- 3 lyžice majonézy
- 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 2 lyžice plnotučnej horčice
Príprava: Zemiaky v šupke a koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode domäkka, vajcia natvrdo. Zemiaky, zeleninu aj vajcia nakrájame na menšie kocky. Pridáme majonézu, horčicu, nadrobno nasekanú cibuľku a na kocky nakrájané uhorky. Osolíme, okoreníme a podľa chuti prilejeme nálev z uhoriek.
Šalát začneme miešať, až keď máme všetky suroviny v jednej mise. Miešame zľahka, odspodu nahor, aby sa zo zemiakov nestala lepivá kaša. Po zamiešaní a prípadnom dochutení necháme šalát v chladničke odležať do druhého dňa.
Pavel Sapík: Jednoduchý zemiakový šalát
- 1 kg zemiakov
- 0,3 kg mrkvy
- 0,1 kg zeleru
- 0,1 kg hrášku
- 1 veľká cibuľa
- 0,4 kg uhoriek
- 3 lyžice horčice
- 0,4 kg majonézy
- soľ, korenie, cukor
- petržlenová vňať
- 5 varených vajec
Príprava: Vopred varené a vychladené zemiaky nakrájame na kocky, pridáme kocky zeleniny a nakrájanú a sparenú cibuľu, uhorky, hrášok a všetko zmiešame s majonézou. Ochutíme horčicou, nálevom z uhoriek, soľou, korením a štipkou cukru. Zdobíme vajíčkami nakrájanými na štvrte a posekanou vňaťou.
Viktor Mráz: Slovenský zemiakový šalát
- 1000 g šalátových zemiakov
- 2 stredne veľké cibule
- menší pohár uhoriek aj s nálevom
- trocha olivového oleja
- soľ, korenie, prípadne ocot
Príprava: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme na kocky nakrájané sterilizované uhorky a cibuľu, zalejeme trochou nálevu z uhoriek a dochutíme soľou, korením, olivovým olejom. Môžeme pridať aj trochu octu.
Luboš Loose: Lahôdkový zemiakový šalát s jablkom
- 3/5 šalátových zemiakov
- 1/5 koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- nakladané uhorky
- kyslé jablko
- gothajská alebo šunková saláma
- cibuľa
- majonéza
- horčica
- soľ, korenie, cukor, ocot
- worcestrová omáčka
Príprava: Uvarené a vychladnuté zemiaky nakrájame na kocky, pridáme pokiaľ možno na rovnakú veľkosť nakrájanú varenú koreňovú zeleninu, uhorky, jablko (radšej kyslejšie), gothajskú alebo šunkovú salámu a cibuľku nakrájanú najemno. Všetko zľahka premiešame.
Majonézu (nie verziu light) rozriedime trochou nálevu z uhoriek, ochutíme čiernym korením, soľou, cukrom, horčicou a všetko pridáme do nakrájaných surovín.
Premiešame a na záver opatrne dochutíme worcestrovou omáčkou, octom, poprípade dosolíme. Hotový šalát necháme dobre vychladiť a podávame ešte v ten istý deň, kedy sme si ho pripravili.