Michal navštívil Salvádor, našiel tam sopky, Indiánov aj skvelé surfovanie. Je tam bezpečne, ale na toto si treba dať pozor

Reklama
Zdroj: archív MH

Z nie prírodných atrakcií odporúčam prejsť Ruta de las flores, teda Cestu kvetov. Ide o úsek spájajúci niekoľko dedín a miest na západe krajiny, kde kvitnú rôzne druhy kvetov a kde sa cestovnému ruchu darí najviac.

V dedinke Apaneca nájdete novučký zábavný komplex plný atrakcí, kde sa môžete napríklad stratiť v živom labyrinte. A odporúčam tiež interakciu s domácimi, ku ktorým patria aj poslední príslušníci indiánskych kmeňov žijúcich na salvádorskom území. Dedinky Izalco, Nahuizalco a Panchimalco sú top.

V neposlednom rade dodám, že Salvádor je jedinou krajinou Strednej Ameriky, ktorá nemá karibské pobrežie. Po celom juhu sa síce ťahajú pláže, no keďže ide o pobrežie Tichého oceánu, nikdy nebudú také dychberúce ako tie karibské. Pokúsil som sa násť akýsi „salvádorský Karibik“ a vo Fonsecovom zálive na trojhraničí Salvádoru, Hondurasu a Nikaraguy sa mi to aj podarilo. V zálive nájdete niekoľko maličkých ostrovov, z ktorých polovica patrí Salvádoru. Ostrov Punta Zacate, nazývaný aj Zacatillo, je najpanenskejším rajom Salvádoru. Cítil som sa tu skutočne karibsky.

Latinsko-americkú kuchyňu obľubuje množstvo ľudí. Čím sa vyznačuje tá salvádorská?

Najväčším symbolom salvádorskej gastronómie sú pupusas. Ide o malé okrúhle placky vo veľkosti dlane, pripravované najčastejšie z kukuričnej múky. Plnia sa rôznymi ingredienciami, najmä syrom, fazuľami, mäsom, oškvarkami, rôznymi bylinami a rastlinami alebo ich kombináciami. Dostať ich na každom rohu.

Pre Salvádorčanov predstavuje tento jednoduchý pokrm také bohatstvo, že každú druhú novembrovú nedeľu oslavujú Národný deň pupusas. Na jednom z festivalom som pupusas pripravoval v spololočnosti miestnych, no domáci sa nestíhali čudovať, ako je možné, že im ich národný poklad servíruje beloch (smiech).

Gastronómiu Salvádoru charakterizuje spojenie troch veľkých kultúr: indiánskej, španielskej a talianskej. Základ miestnej kuchyne tvoria fazuľa, ryža, kuracie, hovädzie a bravčové mäso, ryby a morské plody, mliečne výrobky a veľa ovocia a zeleniny.

Miestna kuchyňa sa však točí hlavne okolo kukurice, ktorá je pre miestnych posvätná. Po krajine nájdete množstvo festivalov, ktoré oslavujú kukuricu a všetko okolo. Práve z kukurice pripravujú Salvádorčania ešte jednu gastronomickú parádu, z ktorej vám exploduje hlava — a možno aj žalúdok (smiech). Reč je o elote loco, teda šialenej kukurici. V princípe ide o tradičnú varenú kukuricu, na ktorú domáci ešte vylejú kečup, majonézu, horčicu, sójovú omáčku a nastrúhaný slaný syr.

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie