Pásomnica z mäsa
Keď sa povie črevné parazity, tak sa mnohým ľuďom vybaví obrázok pásomnice. Aj tá patrí k parazitom, s ktorými sa lekári vo svojich ordináciách môžu stretnúť. Pásomnicou sa ročne infikuje zhruba desiatka ľudí a zdrojom infekcie je surové alebo zle tepelne spracované hovädzie mäso. „Najrozšírenejšia pásomnica u nás je Taenia saginata, po slovensky pásomnica bezbranná. Jej medzihostiteľom je hovädzí dobytok. Preto je z pohľadu infekcie riziková spomínaná konzumácia surového hovädzieho mäsa, konečným hostiteľom je človek, u ktorého sa parazit usídli v tenkom čreve. Priebeh infekcie prebieha obvykle bezpríznakovo a človek príde na to, že je nakazený, keď si všimne článok pásomnice vo svojej stolici,“ popisuje lekár.
Ďalším druhom pásomnice, ktorý sa u nás môže veľmi zriedkavo objaviť, je Taenia solium, po slovensky pásomnica dlhočlenná. Medzihostiteľom tohto druhu parazita je prasa domáce a prasa divoké. Zriedkavo sa vyskytne pásomnica detská. „Aj v týchto prípadoch platí, že liečba parazitárnych infekcií spadá do rúk špecialistu,“ hovorí odborník.
Škrkavky od psa nechytíte
Ďalším nechceným nájomníkom nášho zažívacieho traktu sú škrkavky. Bývajú dlhé asi dvadsať centimetrov a patria medzi oblé červy. „Škrkavky žijú v tenkom čreve, ale kvôli ich migrácii sa môže stať, že ich nakazený človek vyvracia, tak sa to deje najmä u detí,“ opisuje MUDr. František Stejskal.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)