fbpx

Môže dodržiavanie stredomorskej stravy ZNÍŽIŤ riziko infekcie COVID-19?

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash

„Súvislosť medzi výživou a imunitou je veľmi prepojená a zložitá,“ pokračoval. „Výhoda stredomorskej stravy pri pomoci chrániť pred COVID-19 pochádza zo synergického účinku každého komponentu. Olivový olej je bohatý na polyfenoly a nenasýtené mastné kyseliny, známe svojimi imunomodulačnými a protizápalovými účinkami. Stredomorská strava je bohatá aj na vitamíny a stopové prvky. Okrem toho vysoký príjem vlákniny podporuje eubiózu črevnej mikrobioty, ktorá ovplyvňuje imunitný systém.“

Strava sama o sebe nemôže zmeniť výsledky COVID-19

Po preskúmaní tohto výskumu Monique Richard, MS, RDN, LDN, registrovaná odborníčka na výživu a majiteľka Nutrition-In-Sight, povedala pre MNT, že jej počiatočnou reakciou na túto systematickú recenziu, ktorá analyzovala prevažne observačné štúdie, bolo potvrdenie toho, čo ona a jej kolegovia pozorovali aj v praxi. Poznamenala:

„Kvalita stravovacích návykov a životného štýlu sa zdá byť nepriamo úmerná riziku infekcie COVID-19, zotaveniu, trvaniu a/alebo závažnosti. Vo všeobecnosti — so zameraním na slová „vo všeobecnosti“, aby sa zdôraznilo „nie všetci“ — jednotlivci, ktorí boli postihnutí COVID-19 alebo mali znížené riziko, závažnosť príznakov alebo opakovanú infekciu, mali tendenciu mať viac protizápalový stravovací vzor bohatý na ovocie, zeleninu a výživné rastliny, ktoré sa bežne nachádzajú v stredomorskej strave.“

„Je dôležité poznamenať, že samotná strava neurčuje vplyv, ktorý môže COVID-19 mať na jednotlivca,“ dodala. „Existuje množstvo faktorov, ktoré zohrávajú úlohu, vrátane aktuálnych zdravotných stavov, genetickej predispozície, úrovne expozície, funkcie orgánov, veku, metabolickej funkcie a prostredia, len aby sme spomenuli niektoré.“

MNT tiež hovoril s Davidom Cutlerom, MD, rodinným lekárom s certifikáciou na Providence Saint John’s Health Center v Santa Monice v Kalifornii, ktorý povedal, že je dôležité pamätať na to, že korelácia nie je to isté ako kauzalita:

„Aj keby existovala asociácia medzi stravou a výsledkami COVID-19, neznamená to, že existuje akýkoľvek vzťah príčina-následok. A aj keď to môže byť zaujímavé, naozaj si nemyslím, že je to až také dôležité. Myslím si, že väčšina ľudí by súhlasila s tým, že stredomorská strava je užitočná strava a je dobré ju dodržiavať, bez ohľadu na to, či mení výsledky COVID-19 alebo nie.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie