fbpx

Môže dodržiavanie stredomorskej stravy ZNÍŽIŤ riziko infekcie COVID-19?

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash

Štúdia bola nedávno publikovaná v časopise PLoS ONE. Neustála potreba hľadania spôsobov, ako znížiť riziko COVID-19
Pre túto štúdiu Siahaan a jeho tím analyzovali údaje zo šiestich predtým vykonaných observačných štúdií, ktoré uvádzali súvislosť medzi dodržiavaním stredomorskej stravy a rizikom infekcie COVID-19, príznakov alebo závažnosti, s celkovým počtom účastníkov viac ako 55 000.

„Napriek globálnemu očkovaniu, pokročilej medikácii a preventívnym opatreniam sa po celom svete stále hlásia ďalšie vlny infekcií COVID-19,“ povedal Siahaan, keď sa ho spýtali, prečo je dôležité, aby výskumníci pokračovali v hľadaní nových spôsobov, ako môžu ľudia znížiť svoje riziko infekcie COVID-19. „Nedávne olympijské hry mali viac ako 40 športovcov, ktorí boli pozitívne testovaní na vírus, čo poukazuje na pretrvávajúcu hrozbu.“

„Okrem toho rastúce dôkazy o reinfekcii a dokonca aj o viacerých reinfekciách u jedného jednotlivca sú dôvodom na obavy,“ pokračoval. „Hoci najnovšia štúdia naznačuje, že závažnosť reinfekcie koreluje skôr s počiatočnou infekciou, je dôležité zdôrazniť ďalší výskum na úplné pochopenie dlhodobého dopadu, keďže ho ešte nemôžeme považovať za neškodný, “ hovorí Andre Marolop Pangihutan Siahaan, MD.

Dodržiavanie stredomorskej stravy môže znížiť pravdepodobnosť COVID-19

Vo všetkých analyzovaných štúdiách bolo dodržiavanie stredomorskej stravy hodnotené prostredníctvom dotazníka o frekvencii konzumácie jedál.

Po analýze vedci uviedli, že konzistentne pozorovali nižšie trendy v pomere pravdepodobností u tých, ktorí dodržiavali stredomorskú stravu, čo naznačuje, že vysoké dodržiavanie stredomorskej stravy môže poskytnúť ochranu pred infekciou COVID-19.

„Dodržiavanie stredomorskej stravy zníži pravdepodobnosť COVID-19,“ povedal Siahaan. „Napriek tomu táto štúdia, ktorá bola vykonaná kvalitatívne, nedokázala určiť presný rozsah zníženia.“

Vedci tiež uviedli, že ich zistenia neboli jasné, či má stredomorská strava nejaký pozitívny vplyv na príznaky a závažnosť COVID-19.

„Zistenia o účinku stredomorskej stravy na príznaky a závažnosť boli nekonzistentné,“ povedal Siahaan. „Napriek tomu je dôležité mať na pamäti, že nevýznamnosť môže znamenať menšiu veľkosť vplyvu a tieto čísla je potrebné skúmať vo väčšej populácii.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie