fbpx

Môže dodržiavanie stredomorskej stravy ZNÍŽIŤ riziko infekcie COVID-19?

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash

Za posledných niekoľko rokov sa stredomorská strava stala veľmi populárnou vďaka svojmu zdravému mixu rastlinných potravín, zdravých tukov a celozrnných produktov, píše medicalnewstoday.com.

V skutočnosti bola stredomorská strava už sedem rokov po sebe vyhlásená za najlepšiu stravu v každoročnom rebríčku U.S. News & World Report.

Minulé štúdie spojili dodržiavanie stredomorskej stravy s nižším krvným tlakom, hladinou cholesterolu a cukru v krvi, ako aj so zníženým rizikom viacerých chorôb vrátane cukrovky typu 2, obezity, kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.

Predchádzajúci výskum tiež zistil možnú súvislosť medzi dodržiavaním stredomorskej stravy a zníženým rizikom vírusov, ako je bežné nachladnutie.

Teraz vedci z Universitas Sumatera Utara v Indonézii uvádzajú, že tí, ktorí jedia stredomorskú stravu, môžu tiež znižovať riziko infekcie COVID-19, ktorá je spôsobená vírusom SARS-CoV-2.

„Stredomorská strava je už dlho známa svojimi prínosmi, najmä pri chronických ochoreniach, ako sú kardiovaskulárne choroby a cukrovka,“ povedal Andre Marolop Pangihutan Siahaan, MD, člen katedry neurochirurgie na Universitas Sumatera Utara v Indonézii a hlavný autor tejto štúdie, pre Medical News Today. „Je spojená s imunomoduláciou a protizápalovými faktormi, zatiaľ čo zápal je jedným z kritických faktorov pri COVID-19.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie