Monotónna strava každý deň nemusí byť ideálna pre zdravie. Odborníci prinášajú niekoľko odporúčaní

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Konzumácia rôznych potravín „je jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť optimálny príjem živín,“ povedala Cohen a dodala: „Je veľmi ťažké konzumovať stravu, ktorá obsahuje 100 % všetkých živín každý jeden deň.“

Príznaky poruchy stravovania

Jesť to isté každý deň sa môže nielen zdať monotónne, ale môže to byť aj znakom základného problému duševného zdravia, hovorí Gail Saltz, docentka psychiatrie.

Opakovaný výber rovnakých jedál môže byť „príznakom poruchy stravovania, čo nie je to isté ako porucha príjmu potravy,“ povedala. „Neusporiadané stravovanie je často psychologicky problematické,“ povedala a dodala, že neusporiadané stravovanie sa môže rozšíriť a stať sa skutočnou poruchou príjmu potravy.

„Často to spôsobuje stres, keď sa musíte riadiť presným vzorcom, a to človeku bráni v mnohých veciach, ako je napríklad účasť na bežných spoločenských udalostiach, aby sa najedli, pretože by museli porušiť svoje pravidlá,“ povedala Saltz.

Ľudia tiež môžu podľahnúť rituálom jedenia toho istého jedla denne, a dokonca sa môžu cítiť vinní, ak nedodržia parametre, ktoré si nastavili.

To neznamená, že ste predurčení na poruchu príjmu potravy, ak uprednostňujete denne rovnaké jedlo alebo jedlá. Cohen poukazuje na to, že niektorí ľudia to považujú za jednoduchšie, keď žonglujú s nabitým programom. Ale Boswell dodáva, že je dôležité hľadať príznaky, ak sa tento zvyk stal nezdravým, ako je pocit stresu, strachu alebo strachu z potravín mimo vašej bežnej stravy.

„Keď premýšľame o príznakoch porúch príjmu potravy, často sa pozeráme na to, akí flexibilní ľudia sú v tomto správaní a ako sa obávajú, že sa od nich vzdialia,“ povedala. „Ide skôr o náš vzťah k jedlu.“

Urobte si plán

V ideálnom prípade by dietológovia a odborníci na duševné zdravie uprednostnili, keby ste si zmiešali stravu, aj keby to znamenalo vydržať jesť týždeň rovnaké jedlo, a potom vyskúšať niečo nové nasledujúci týždeň. Ale tiež uznávajú, že pohodlie je dôležité, najmä ak máte nabitý program.

Pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať pestrú a zdravú stravu, Bishop-Simo odporúča plánovanie jedálneho lístka. „Vezmite si jeden deň v týždni a naplánujte si dopredu, aké jedlá by ste chceli,“ povedala. Potom nakupujte ingrediencie, aby ste nemuseli na poslednú chvíľu stresovať, či máte suroviny na prípravu konkrétneho jedla.

Ak to váš rozvrh sťažuje, navrhuje vybrať si jedno jedlo denne, kde si môžete veci zmiešať. „Ak nemáte čas variť si pre seba okrem večere, urobte to najpestrejšie jedlo,“ povedala.

Môžete dokonca vymeniť za novú zeleninu alebo zmeniť zdroj bielkovín, aby ste sa stále držali svojich všeobecných parametrov, ale mali väčšiu rozmanitosť, dodala Bishop-Simo.

Ak jete to isté jedlo každý deň a máte pocit, že dostávate solídnu zmes živín, Cohen dodáva, že je v poriadku pokračovať v tom – zatiaľ. „Nie je to najhoršie na svete jesť to isté každý deň, pokiaľ je to, čo jeme, relatívne zdravé,“ povedala. Skúste to v budúcnosti trochu spestriť, keď to bude možné.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie