Monotónna strava každý deň nemusí byť ideálna pre zdravie. Odborníci prinášajú niekoľko odporúčaní

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Máte nabitý denný program a nechce sa vám dlhé hodiny stáť pri sporáku či neustále vymýšľať viacero jedál denne? Odborníci sa vyjadrili k trendu, či je zdravé jesť každý deň rovnaké jedlo.

Jednou z najzaujímavejších vecí na jedle je množstvo ingrediencií, ktoré si môžete vyskúšať a ochutnať. To však môže viesť k stresovým situáciám, čo si v danom momente dať, na čo máte chuť, keď nastane čas jesť.

Nejde o úplnú novinku

Táto úzkosť z výberu potravín viedla k novému trendu, keď ľudia denne jedia to isté, píše portál health.com. TikTok je plný svedectiev od používateľov, ktorí sa držia rovnakých jedál, či už to znamená držať sa konkrétneho obeda alebo denne konzumovať rovnaké menu. „Snažím sa vytvoriť zvyk,“ hovorí jeden z tvorcov obsahu na TikToku. „Nechcem myslieť na to, aké jedlá budem jesť.“

Ďalšia z používateliek povedala, že každý deň jedáva rovnaký obed a vo videu prezradila, že sa „teší na to, že nemusí urobiť iné rozhodnutie, keď je 12 hodín, pracuje z domu a je hladná.“

Opakované výbery rovnakého jedla nie sú v populárnej kultúre úplne novým konceptom: napríklad Victoria Beckham podľa svojho manžela jedáva každý deň to isté jedlo už viac ako dve desaťročia. Hviezda barefoot chôdze Contessa Ina Garten sa dávnejšie podelila, že už desaťročie jedáva každý deň rovnaké raňajky.

Aký názor majú zdravotníci na to, že každý deň jedia niektorí ľudia stále rovnaké jedlá? Existuje celý rad dôvodov, prečo ľudia môžu denne dodržiavať to isté menu, od obmedzeného rozpočtu až po nedostatok času a energie na vymýšľanie rôznych jedál, tvrdí dietetička Laura Bishop-Simo. „Niekedy je to jednoduchšie,“ dodala.

Pre niektorých môže byť dodržiavanie rovnakého menu spojené s plánmi na chudnutie. „Niektorí ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, zisťujú, že jedenie toho istého jedla každý deň uľahčuje počítanie kalórií, pretože presne vedia, čo každý deň jesť, aby zostali v určitom kalorickom limite,“ hovorí Deborah Cohen, docentka oddelenia klinickej a preventívnej výživy.

Nedostatok niektorých živín

Ale rovnaké denné jedlo môže prameniť aj z psychologických problémov týkajúcich sa jedla, vrátane citlivosti na textúru, strachov súvisiacich s jedlom a dokonca neusporiadaného jedenia, povedala Rebecca Boswell psychologička z Princetonského centra pre poruchy príjmu potravy.

Jesť každý deň to isté môže byť jednoduchšie, no odborníci na výživu tvrdia, že to nie je nevyhnutne zdravšie. „Jesť to isté každý deň nemusí byť pre črevný mikrobióm to najlepšie,“ povedala Cohen. „Baktérie v našom čreve majú radi rozmanitosť potravín a živín pre zdravú rovnováhu.“

Držanie sa rovnakého stravovacieho plánu môže tiež zvýšiť pravdepodobnosť, že vám budú chýbať niektoré základné živiny, povedala Bishop-Simo.

„Rôzne potraviny obsahujú rôzne živiny a konzumácia rovnakých potravín každý deň zvyšuje riziko, že vaše telo nedostane to, čo potrebuje,“ povedala. To zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nedostatku živín a zdravotných problémov, ako je anémia, osteoporóza a ďalšie, v závislosti od vašej stravy.

Aj keď potraviny, ktoré sa rozhodnete jesť denne, sú plné minerálov a vitamínov, ich opakované jedenie by neposkytlo dostatočnú rozmanitosť živín, zdôraznila Cohen. „Neexistuje žiadna dokonalá ‚superpotravina‘,“ povedala.

„Niektoré potraviny sú veľmi bohaté na živiny a obsahujú veľa fytochemikálií a antioxidantov a niektoré nie. Ale aj tí, ktorí sa stravujú najzdravšie, nemusia nevyhnutne denne konzumovať všetky vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a fytochemikálie pre dobré zdravie.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie