Konzumácia rastlinného mlieka zvyšuje riziko vzniku depresie, uvádza štúdia, o ktorej informoval server britského denníka The Times. U ľudí, ktorí pijú polotučné kravské mlieko, je pravdepodobnosť výskytu depresií a úzkostí podľa vedcov nižšia. Autori zároveň varujú, že výsledky výskumu treba preveriť.
Britská biobanka desať rokov zbierala dáta na štúdiu od viac ako 350-tisíc ľudí. Skúmala zmeny v ich duševnom zdraví a náznaky možných problémov. Štúdia zistila, že tí, ktorí pili polotučné kravské mlieko, mali o dvanásť percent nižšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie depresia, a o desať percent nižšia pravdepodobnosť, že budú trpieť úzkosťami. Naopak u tých, ktorí pili mlieko rastlinného pôvodu, ako je sójové, ovsené či mandľové, bola pravdepodobnosť, že budú mať depresiu, o štrnásť percent vyššiu.
„Mlieko je bohatý zdroj živín, ako je laktóza, tuky, bielkoviny a minerály, ktoré sú nevyhnutné na zachovanie ľudského zdravia,“ uviedli vedci zo Southern Medical University v čínskom Kantone, ktorí štúdiu vypracovali. Dodali, že kravské mlieko je životne dôležitým zdrojom vápnika, ktorý telu pomáha zvýšiť tvorbu serotonínu, takzvaného hormónu šťastia. Jeho hladina ovplyvňuje to, akú má človek náladu.
Výsledky treba overiť
Serotonín sa hojne vyskytuje v nasýtených tukoch. Konzumácia veľkého množstva nasýtených tukov ale vedie k zvýšenej hladine cholesterolu, k mŕtviciam a srdcovým ochoreniam, a taktiež zvyšuje riziko depresie. Preto vedci uprednostňujú polotučné mlieko, ktoré obsahuje menej nasýtených tukov a tiež viac nenasýtených tukov ako mlieko plnotučné.
Medzi konzumáciou odtučneného mlieka a vznikom depresií alebo úzkostí nenašli vedci žiadnu súvislosť.
Autori varujú – napriek robustnej vzorke skúmaných ľudí – pred unáhlenými závermi. „Vzhľadom na to, že tieto výsledky sú založené na údajoch o stravovaní, ktoré poskytli sami pacienti, a sú ovplyvnené dlhou dobou sledovania, je potrebné výsledky interpretovať opatrne. Pre spoľahlivé stanovenie týchto súvislostí je potrebný ďalší výskum, ktorý by tieto výsledky overil a preskúmal vplyv množstva konzumovaného mlieka na duševné zdravie,“ dodávajú vedci.