fbpx

Národ, ktorý miluje sladké. Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti zase každý druhý

Slováci jedia veľa sladkostí. Zdroj: Freepik

Až 31 % Slovákov si dopraje sladené nápoje niekoľkokrát do týždňa, 11 % z nich dokonca každý deň. Holdujú im pritom viac muži ako ženy. Nezdravé návyky u Slovákov ale nekončia. Viackrát za týždeň sladké potraviny konzumuje až 50 % ľudí.

Najmenej Slováci priznávajú obľubu fastfoodov, podľa ich tvrdení si ich pravidelne dá len minimum opýtaných a každý štvrtý Slovák si fastfood dopraje párkrát do mesiaca. Vyplýva to z prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio na reprezentatívnej vzorke tisíc ľudí.

Až 14 % mužov denne pije sladené nápoje, žien je o polovicu menej. Zaujímavé je, že sladené nápoje vôbec nepije až 15 % Slovákov. Prieskum ukázal aj to, že Slováci stále obľubujú domácu stravu, každý deň si ju dopraje až 61 % z nás a niekoľkokrát do týždňa ďalších 33 %, čo je výborná správa,“ informuje o výsledkoch prieskumu Andrea Babicová, brand manažérka Pilulka.

Trend v častom pití sladených nápojov a jedení sladkého je však citeľným trendom aj v iných krajinách, nielen na Slovensku.

Z evolučného hľadiska sú pre náš mozog sladené nápoje neodolateľné, ale pre telo nie sú prirodzené. Ide o koncentrovaný cukor v tekutom stave. Po vypití takéhoto nápoja je vzostup hladiny cukru v tele veľmi rýchly,“ vysvetľuje výživový poradca Michal Páleník.

Nápoje sú v tekutej forme, preto veľmi rýchlo vytrávia, ale vzhľadom na koncentráciu cukru človeka nehydratujú a nezasýtia tak ako voda. Poradca doplnil, že aj na sladkom sa môže vytvoriť závislosť.

Mozog v prípade závislosti reaguje na príjem cukru vyplavením tých istých látok a aktiváciou rovnakých centier odmeny ako na príjem drogy,“ opísal.

Odporúčania výživových poradcov

Výživoví poradcovia radia, že pravidelnosť a pestrosť jedla sú základnými faktormi pre zdravé telo. Denne by sme mali prijímať dostatok tekutín, najmä čistej vody, obmedziť údeniny, sladké a slané pochutiny, zbytočne veľa nesoliť.

Poradcovia odporúčajú tiež uprednostniť skôr rastlinné oleje, zaradiť do stravy strukoviny, preferovať chudšie mäso a aspoň dvakrát do týždňa mať na tanieri aj ryby. Dôležité je tiež denne prijímať dostatočné množstvo zeleniny a ovocia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie