Pri pomyslení na lahodnú, poctivú a kvalitnú zmrzlinu nám ihneď napadne Taliansko. Najnovší Michelinov sprievodca však pre mnohých prináša prekvapenie. Zmrzlináreň Minimal na Taiwane je úplne prvou na svete, ktorá získala toto prestížne kulinárske označenie za svoje gelato.
V aktuálnom Michelinskom sprievodcovi pribudlo desať nových zástupcov, vďaka čomu sa krajina pýši celkom 49 podnikmi ocenenými michelinskou hviezdou. Medzi nimi vyčnieva ako vôbec prvá zmrzlináreň Minimal v Tchaj-čungu, informuje server CNN.
Záujemcovia si môžu zmrzlinu odniesť v tégliku či kornútiku, zároveň sa môžu pohodlne usadiť v štýlovom interiéri a dopriať si aj unikátne degustačné menu so siedmimi chodmi.
„Reštaurácia sa zameriava na ľad a zmrzlinu a veľmi umne predstavuje skrze kreatívnu kombináciu najrôznejšie chuťové odtiene a textúry,“ píše o podniku Michelinov sprievodca. Dodáva, že chuť, ale aj remeselná zdatnosť všetkých hodnotiteľov odzbrojili. Aj preto dostala zmrzlináreň v publikácii nielen zmienku, ale rovnú prestížnu hviezdičku.
View this post on Instagram
Zakladateľ reštaurácie Arvin Wan bol vraj ľadom posadnutý už ako dieťa. „Moja rodina mala dvojdverovú chladničku so zabudovaným vyrábaním ľadu. Každý deň som jedol ľadové kocky,“ spomína Wan s tým, že ho dostala nielen štruktúra, ale aj ľahko sladkastá chuť filtrovanej vody. Začal preto s touto zdanlivo obyčajnou surovinou experimentovať ao mnoho rokov neskôr premenil svoju vášeň v profesii.
Wan absolvoval kulinársku školu a pracoval ako šéfkuchár. Keď mu zomrela mamička, dal výpoveď a v roku 2014 nastúpil do zmrzlinárne. Neskôr spoločne s kamarátom založil v Tchaj-čungu reštauráciu Sur, ktorá v roku 2021 dostala michelinskú hviezdu. Tam zastával Wan pozíciu pastry chefa, teda osoby, ktorá má na starosť dezerty. A tak sa okľukou vrátil k svojej vášni – ľadu.
„Dezerty nebývajú najdôležitejšou súčasťou jedla v reštaurácii. Sú skôr finálnou bodkou,“ konštatuje Wan s tým, že sa túžil venovať hlavne ľadu, čo však z pohľadu reštaurácie nie je možné. V roku 2021 preto otvoril svoje brány podnik Minimal. Jeho názov odkazuje na to, že zmrzlina možno na prvý pohľad vyzerá nenápadne, ide však o komplexnú pochúťku tvorenú mnohými elementmi.
Pri degustačnej večeri, ktorú zmrzlináreň ponúka, ale ľudia ochutnajú aj iné pokrmy, väčšina z nich je však studená. Wan sa totiž pri ponúkaných jedál hrá s rôznymi teplotami, pričom skutočne teplý je vždy len jeden chod.
„Väčšina ľudí nie je príliš oboznámená s teplotami pod nulou, domnievajú sa, že je všetko rovnaké. Musel som nájsť spôsob, ako im vysvetliť rozdiely,“ tvrdí Wan. Dopĺňa, že dospelí v podniku znova odhalia svoju vášeň pre zmrzlinu a budú si pri každom súste pripadať, ako keď studenú dobrotu jedia prvýkrát.